Megműtötték Robert Ficót, túl van az életveszélyen

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

2024. május 16., 07:08

Szerző:

Este fél 11-kor Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a BBC-nek adott rövid interjúban arról beszélt, Fico túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult – írja az Új Szó.

„Súlyosan megsérült: az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték”

– tette hozzá.

A Denník N is úgy értesült, hogy Robert Fico eszméleténél van, ezt ugyanakkor más portál nem erősítette még meg.

A szlovák kormányfő elleni merényletről és a szerdai eseményekről itt olvashat bővebben.

Nyilatkozott Fico állapotáról a besztercebányai kórház igazgatója, Miriam Lapuníková: megerősítette, hogy a szlovák kormányfő állapota stabil, de nagyon súlyos.

Ilyen állapotban lehet most Robert fico

Martin Smatana egészségügyi szakértő szerint a stabil állapot azt jelenti, hogy a beteg életfunkciói az adott pillanatban ellenőrzés alatt állnak, és nincs közvetlen életveszélyben. Egy lőtt seb azonban lehet olyan súlyos, hogy a páciens állapota kritikus marad

– magyarázta a szakember Facebookon.

Smatana hozzátette, mivel a miniszterelnököt több órán át műtötték, egyértelmű, hogy a lőtt seb súlyos volt.

A műtét után stabilizálódhat az állapota, de még napokon keresztül életveszélyes állapotban lehet, főként a sérülés mértéke, a szövődmények, a meghúzódó alapbetegségek, az életkor és sok-sok más tényező miatt, amelyekről a nyilvánosság érthető módon nem tud

– magyarázta az Új Szó beszámolója szerint Smatana.

(Nyitóképen a besztercebányai kórház. Fotó: AFP)