Hétfőn dönthetnek arról, hogy Robert Fico átszállítható-e a pozsonyi kórházba

Robert Fico szlovák miniszterelnököt jelenleg a besztercebányai kórházban ápolják. Állapota továbbra is súlyos, de stabil, és képes egy kicsit beszélni.

2024. május 17., 12:51

Szerző:

A szlovák orvosok hétfőn ülnek össze, hogy felmérjék Robert Fico miniszterelnök egészségi állapotát, és megvitassák annak lehetőségét, hogy Besztercebányáról a fővárosba, Pozsonyba szállítsák – jelentette pénteken a helyi média források idézése nélkül.

Fico állapota továbbra is súlyos, de stabil, és képes egy kicsit beszélni – közölte csütörtökön Peter Pellegrini, az ország megválasztott elnöke, egy nappal az Európa-szerte sokkoló hullámokat keltő merénylet után. A lövöldözés több mint 20 év óta az első jelentős merénylet volt európai politikai vezető ellen, és széles körben elítélték. Politikai elemzők és törvényhozók szerint a merénylet rávilágított az egyre forrongóbb és polarizáltabb politikai légkörre Szlovákiában és Európa-szerte.

Robert Fico sokáig az életéért küzdött 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, kórházba szállították Robert Fico szlovák miniszterelnököt, miután a szlovák kormány Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után meglőtték. Mint kiderült: a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment.

A politikust karján és gyomrán érték a lövések.

A szlovák miniszterelnököt a kórházba szállítása után hosszú órákon át műtötték, ami alatt az állapotát stabilizálták. Martin Smatana egészségügyi szakértő később Robert Fico állapota kapcsán kifejtette, az, hogy a szlovák miniszterelnök állapota stabil, azt jelenti, hogy életfunkciói az adott pillanatban ellenőrzés alatt állnak, és nincs közvetlen életveszélyben. Egy lőtt seb azonban lehet olyan súlyos, hogy a páciens állapota kritikus marad.

A szakértő szerint kiszúrhatták volna az elkövetőt Robert Fico testőrei

Robert Fico ellen egy 71 éves költő követte el a merényletet. Szlovák lapinformációk szerint Juraj Cintula a Szlovák Írók Szövetségének aktívan politizáló tagja összesen ötször lőtt a miniszterelnökre. Az eset kapcsán több biztonsági szakértő is kifejtette véleményét, így többek között Hajós Istvánis. A szakember elmondta, szerinte a kordonon kívül álló néhány fős csoportból már az elkövető zavart viselkedése is észrevehető lehetett volna.

Alig néhány emberből állt az a csoport, akik a kordon mögött álltak, az elkövető pedig nem egy profi bérgyilkos volt, tehát feltehetően zavartan, feszülten, izgatottan viselkedhetett, ez pedig észrevehető lehetett volna. Az, hogy Fico odament a kordonhoz kezet fogni, egyáltalán nem rendkívüli, hiszen a világ számos más pontján is bevett gyakorlat ez a politikusok körében, magyarázta a biztonsági szakértő, aki azt is hozzátette, hogy a testőröknek ilyenkor egy hajszálpontos forgatókönyvet kellene követnie, ami ebben az esetben a videófelvételek tanúsága szerint nem valósult meg 

– mondta a biztonsági szakember.

(Kiemelt képünkön Robert Fico. Forrás: Bertrand GUAY / AFP)