Robert Fico újabb műtéten esett át

A szlovák kormányfő eszméleténél van, de továbbra is nagyon súlyos az állapota.

2024. május 17., 16:05

Szerző:

Robert Fico újabb, ezúttal két órán át tartó műtéten esett át – közölte a besztercebányai kórház igazgatónője Robert Kalinák védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A kórház vezetője elmondta, mindent megtesznek azért, hogy javuljon a kormányfő állapota, a legutóbbi beavatkozást is azért eszközölték, hogy felgyorsítsák a sebgyógyulást. Ennél részletesebb tájékoztatást azonban nem adtak Robert Fico állapotáról, mindössze annyit árult el a miniszter, hogy a kormányfő eszméleténél van, de továbbra is nagyon súlyos az állapota.

Peter Pellegrini szlovák elnök csütörtökön tudott néhány szót váltani Robert Ficóval. Akkor a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a miniszterelnök mindenre emlékszik a merényletből, és hihetetlennek tartja, hogy ilyen megtörténhetett.

Mint ismert, kórházba szállították Robert Ficót, miután a szlovák kormány Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után a kormányfőt meglőtték. Kiderült: a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment. A politikust a karján és gyomrán érték a lövések.

Robert Ficót a kórházba szállítása után hosszú órákon át műtötték, ami alatt az állapotát stabilizálták. Martin Smatana egészségügyi szakértő később Robert Fico állapota kapcsán kifejtette, az, hogy a szlovák miniszterelnök állapota stabil, azt jelenti, hogy életfunkciói az adott pillanatban ellenőrzés alatt állnak, és nincs közvetlen életveszélyben. Egy lőtt seb azonban lehet olyan súlyos, hogy a páciens állapota kritikus marad.

 A szakértő szerint kiszúrhatták volna az elkövetőt Robert Fico testőrei

Robert Fico ellen egy 71 éves költő követte el a merényletet. Szlovák lapinformációk szerint Juraj Cintula a Szlovák Írók Szövetségének aktívan politizáló tagja összesen ötször lőtt a miniszterelnökre. Az eset kapcsán több biztonsági szakértő is kifejtette véleményét, így többek között Hajós Istvánis. A szakember elmondta, szerinte a kordonon kívül álló néhány fős csoportból már az elkövető zavart viselkedése is észrevehető lehetett volna.

Alig néhány emberből állt az a csoport, akik a kordon mögött álltak, az elkövető pedig nem egy profi bérgyilkos volt, tehát feltehetően zavartan, feszülten, izgatottan viselkedhetett, ez pedig észrevehető lehetett volna. Az, hogy Fico odament a kordonhoz kezet fogni, egyáltalán nem rendkívüli, hiszen a világ számos más pontján is bevett gyakorlat ez a politikusok körében, magyarázta a biztonsági szakértő, aki azt is hozzátette, hogy a testőröknek ilyenkor egy hajszálpontos forgatókönyvet kellene követnie, ami ebben az esetben a videófelvételek tanúsága szerint nem valósult meg 

– mondta a biztonsági szakember.

(Kiemelt képünkön Robert Fico. Forrás: VLADIMIR SIMICEK / AFP)