A home office már a kórházi alkalmazottaknál is tilos

A home office csak különleges esetben engedélyezett.

2024. július 26., 15:27

Szerző:

Megtiltotta a home office lehetőségét az Országos Kórházi Főigazgatóság. Erről az OKFŐ levélben tájékoztatta az alá tartozó intézményeket a 444 információi szerint. A levélben foglaltak értelmében július 25-től “nem engedélyezett” az otthoni munkavégzés, ahol pedig “a munkavégzés feltételei adottak” az intézményben, ott “az otthoni munkavégzés lehetősége kerüljön megszüntetésre”.

A lap szerint ezt követően csak rendkívüli körülmények esetén dolgozhatnak otthonról az OKFŐ alá tartozó intézmények dolgozói, és akkor is csak, ha azt a vármegyei irányító intézmény humánpolitikai vezetője előzetesen engedélyezi. A lap megkérdezte az intézményt is, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

A MÁV-nál sincs home office

Múlt hónapban MÁV-nál tiltotta be Lázár János a home officet, azt várta, hogy javul a munka minősége ettől. A Vasutasok Szakszervezete tiltakozott is ez ellen, szerintük ugyanis nem felel meg a munka törvénykönyve előírásainak az, amilyen indoklással a MÁV a 8 éven aluli gyereket nevelő munkavállalóinak is megtiltja a távmunkát. Az érdekvédelmi szervezet a héten több ponton kérte az Építési és Közlekedési Minisztériumot (ÉKM), hogy fontolják meg a távmunkatiltás fellazítását.

A MÁV egyébként egységesen arra hivatkozik, hogy

  • az ÉKM egységesen megtiltotta a home office-t;
  • a benti munkavégzés növeli a hatékonyságot;
  • a papíralapú dokumentálási elvárások megvalósítása sokszor lassú; és
  • a nyolc év alatti gyermek felügyelete fokozott odafigyelést igényel, amely megosztja a munkavállaló figyelmét a munkavégzés és a gyermek felügyelete között

Az egyelőre nem derült ki, hogy az OKFŐ mire hivatkozva tiltotta be a home officet.

A vasutasok szakszervezete szerint irodai jelenléttel kapcsolatos hatékonyság, valamint hibalehetőségek esetszámára nem készült tanulmány, felmérés, amely megalapozná a jobb minőségű munkával kapcsolatos várakozást a home office betiltása esetén. Azt is közölték, hogy a csoportnál foglalkoztatott IT-szakembereket ugyanúgy sújtja az új szabály, pedig ők végképp nem végeznek papír alapon munkát, és az ágazatban alig van már olyan pozíció, ami nem végezhető legalább részben távmunkában.

A VSZ szerint nyilvánvalóan ellentmond a jogalkotó szándékának az, hogy a gyerek mellett nem tudnak a dolgozók megfelelően figyelni a munkára. Ez ugyanis csak 2023. január 1-jétől került bele az Mt.-be ez a lehetőség, „vélhetően támogatva ezen rendelkezéssel is a kormány családbarát politikáját, az EU-irányelveknek való megfelelést”.

(Fotó: SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRA / AAT / Science Photo Library via AFP)