Orbán Viktor paktumot kötött Putyinnal

Orbán Viktor újabb interjút adott a svájci Weltwoche munkatársának, Roger Köppelnek. Ezúttal arról beszélt, hogy mi történt pontosan a Moszkvában tett látogatásakor.

2024. július 7., 11:38

Szerző:

Ahogyan arról a 168 is beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az ukrajnai háborús helyzet rendezéséről és a kétoldalú kapcsolatokról kezdett eszmecserét a Kremlben pénteken. Utóbbi a tárgyalás előtt, a sajtó jelenlétében mondott köszöntőjében emlékeztetett, hogy 2009 óta ez a tizennegyedik kétoldalú találkozójuk az orosz elnökkel. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez most különlegesebb, mint a korábbiak. Azt is felidézte, hogy legutóbb 2022 februárjában járt Moszkvában, még a háború előtt. Azt is megírtuk, hogy Orbán utazása nem váltott ki osztatlan sikert a nemzetközi politikai szereplők körében, erről az alábbi linken olvashat bővebben.

A magyar miniszterelnök most Moszkvából Azerbajdzsánba, vagyis a Türk Államok tanácskozására vezető úton beszélt a svájci Weltwoche munkatársának, Roger Köppelnek arról, mi történt pontosan Moszkvában. Az Index beszámolója szerint az újságíró elsőként azt a kérdést tette fel Orbán Viktornak: „Találkozott Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Milyen érzés tárgyalni egy olyan emberrel, aki 6500 nukleáris robbanófej felett rendelkezik?”

„Különleges. Már csak azért is, mert el lehet képzelni, hogy mi minden fölött rendelkezik. Ön a robbanófejeket említette, de ott van a terület, a népesség és az óriási természeti erőforrások, amelyekkel rendelkeznek. Tehát ez egy valódi birodalom. Egy ember, aki egy valódi birodalmat ural.”

– közölte Orbán a válaszában. Hozzátette ugyanakkor, hogy 14. alkalommal találkozott Putyinnal, ezért már ismerős volt számára ez az érzés. Arra a kérdésre, hogy miként készült fel a találkozóra mentálisan, azt mondta: először 2009-ben találkoztak Putyinnal Szentpéterváron, amikor még ellenzékben volt, és akkor még arról beszéltek, hogy a két ország konfliktusokkal terhelt történelme fényében milyen kétoldalú kapcsolatokat tudnának kialakítani.

Köppel később felvetette, hogy Orbán Viktort sokan kritizálják amiatt, hogy túl barátságos az oroszokkal. „Elsősorban a magyarok és a béke barátja vagyok […]. Azért tárgyaltam Putyinnal, mert a legrövidebb és leggyorsabb megoldás ahhoz, hogy lezárjuk a háborút és békét hozzunk létre” – válaszolta a felvetésre a kormányfő, majd megjegyezte, a Kremlben tett látogatást teljes titokban egyeztették le. 

Orbán Viktor az interjú során elmondta, ő maradt az egyetlen nyugati vezető, akinek egyszerre van esélye beszélni Kijevvel és Moszkvával. Mindenki más olyan helyzetet hozott létre, amelyben nincs esélyük közvetlen kommunikációra mindkét főszereplővel, különösen az oroszokkal. Ezután beszélt arról is, hogy nem szabad személyes kritikának venni azokat a támadásokat, amelyeket a moszkvai látogatás miatt kapott, és a legfontosabb az, hogy mielőbb véget vessenek a háborúnak, mert naponta százak halnak meg. Majd szóvá tette, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár volt az utolsó nyugati vezető, aki 2022 áprilisban, vagyis több mint 2 éve Moszkvában járt. Mint mondta, ez azért problémás, mert így nem ismerik az oroszok álláspontját.

„Az első célom az volt, hogy közvetlenül feltehessem a kérdéseket, alapvetően három kérdést”

– mondta, utalva azokra a kérdésre, amelyekről már korábban is írtunk.

Elmondása szerint Putyin részletes választ adott e kérdésekre. Állítása szerint a másodikra (amelyik arról szólt, hogy lehet-e a béketárgyalások előtt fegyverszünetet kötni) azt mondta: „Nem túl optimista ezzel kapcsolatban.” „Tudja, Zelenszkij azt mondta, hogy azért nem optimista, mert az oroszok Ukrajna ellen használnák ezt ki. Putyin azt mondta, hogy az ukránok használnák fel” – elevenítette fel Orbán Viktor, aki állítása szerint ezt válaszolta Putyinnak:

„Én azt mondtam: fontoljuk meg. Értem az érvelését, de gondolja meg. Minden nap számít az életüket vesztő fiatalok miatt, legalább gondolja meg, ne söpörje félre.”

A miniszterelnök hozzátette: azt is megtudta, hogy az oroszoknak van konkrét tervük a háború utáni rendezésre, az orosz–EU-kapcsolatokra. „Erről még túl korai beszélni, de bárkivel hajlandók tárgyalni erről” – fűzte hozzá.

Roger Köppel végül azt is megkérdezte Orbán Viktortól, hogy milyen személynek tartja Vlagyimir Putyint, aki sokak szerint sértett emberként viselkedik a Nyugattal szemben. A kormányfő azt mondta: 2009-ben megegyeztek Putyinnal, hogy kölcsönös tisztelet mellett dolgoznak együtt, és nem tudja, milyen sértett emberként, mert ő sosem sértette meg.

„Először is az összes tárgyalás, megbeszélés jó hangulatban zajlott vele. Másrészt egy száz százalékig, több mint 100 százalékban racionális személy. Amikor tárgyal, amikor elkezd kifejteni valamit, amikor ajánlatot tesz, akkor hihetetlenül racionalista. Hidegvérű, nagyon óvatosan, pontosan formálja [a szavakat]. Igazi kihívás tárgyalni vele, és felkészülni, ha azonos intellektuális-politikai szinten akarsz lenni vele.”

– fogalmazott Vlagyimir Putyinról Orbán Viktor.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök látható. Forrás: Alexander NEMENOV / AFP)