Orbán Viktor konvoja defektet kapott Ukrajnában

Orbán Viktor magyar kormányfő állítólag prioritásként kezeli az ukrajnai háborús helyzetet, ezért amolyan békegalambként, spontán látogatta meg Volodimir Zelenszkijt, hogy világossá tegye számára, milyen jövő vár rá. Csak épp a magyar miniszterelnök haza jönni alig tudott.

2024. július 5., 11:17

Szerző:

Defektet kapott Orbán Viktor konvojának egyik autója Ukrajnában – értesült a Blikk. A magyar kormányfő kedden utazott a háború sújtotta országba, hogy Volodimir Zelenszkijjel tárgyaljon. A villámlátogatásról beszámoló bulvárlap azt írja, Orbánék egy nap alatt 2100 kilométert tettek meg, és tízszer álltak meg benzinkútnál. Egy alkalommal félre kellett húzódniuk, miután a konvoj egyik autója a rossz útviszonyok miatt defektet kapott, és kereket kellett cserélni. Emiatt a tervezettnél fél órával tovább maradt a delegáció Ukrajnában.

A Blikk beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor először a kijevi nagykövetségre ment, ahol „mindenki felfrissülhetett és átöltözhetett”, majd az elnöki palota felé vette az irányt. Az ukrán elnökkel folytatott, háromórás tárgyalás után a kormányfő visszatért a nagykövetségre, majd hazaindult Budapestre.

„Úgy tudjuk, nem volt fogadás, sehol máshol nem járt a miniszterelnök, még ebédelni sem ült be sehova Kijevben. A nagykövetségen csomagoltak neki szendvicset a hazaútra, az ételt az autóban fogyasztotta el”

– áll a cikkben. A delegáció szerdára virradó hajnalban, 4 óra körül érkezett meg Budapestre.

Orbán Viktor békegalambként ruccant ki Zelenszkijhez

Orbán Viktor és ukrán kollégája bár találkozásuk után sajtótájékoztatót nem tartottak, a svájci Die Weltwoche főszerkesztőjének, Roger Köppelnek – aki Orbán konvojával utazott Ukrajnába – a beszámolójából sok mindent tudni lehet. Eszerint a kormányfő kifejtette, a legfontosabb prioritása Ukrajna, hiszen naponta fiatalok százai, ezrei halnak meg a frontvonalon. Ennek a leghamarabb véget kell vetni.

Arra a kérdésre, hogy mióta tervezi a magyar és az ukrán államfő a találkozást, meglepő választ adott a magyar miniszterelnök. Roger Köppel szerint azt mondta, spontán módon döntöttek róla a múlt csütörtöki európai tanácsi látogatása során. 

„Zelenszkijnek már nincs mit nyernie, de sokat veszíthet. Ezt világossá kell tennem.”

– mondta a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor kitért arra is, hogy Zelenszkijnek miért kellene elfogadnia a javaslatait. Mint mondta, „azért, mert bajban van”. Orbán Viktor véleménye szerint

„Kormányváltás van kilátásban az Egyesült Államokban, és Trump visszatér, ő viszont már közvetlenül Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni, Zelenszkij és az Európai Unió kihagyásával. Ebben az esetben Zelenszkijnek már nincs mit nyernie, de sokat veszíthet. Ezt világossá kell tennem számára."

Azzal kapcsolatban, hogy az unió nem támogatja, hogy bárki is tárgyaljon az orosz elnökkel, a magyar miniszterelnök azt mondja, hogy a párbeszédet Oroszországgal az ukrán elnök segítségével lehet újra elindítani. „Ha ő kezdeményezi a tűzszüneti tárgyalásokat, az európaiak nem fognak ellenkezni” – mondta Orbán Viktor, aki azt is hozzátette: ezzel meg kell előzni az amerikai elnökválasztást.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Forrás: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

07:33

A Kúria honlapján vasárnap közzétett végzés szerint a testület a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.