Orbán Viktor újra magára maradt

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.

2024. július 5., 16:19

Szerző:

Noha egyes vélemények szerint Orbán Viktor jelenleg békemissziót folytat, a miniszterelnök „keringője” akár komoly diplomáciai problémát is okozhat. A kormányfőt ugyanis sem az Európai Unió, sem pedig a NATO nem hatalmazta fel arra, hogy a nevében megszólítsa a fegyveres konfliktusban résztvevő felek bármelyikét. Ez mindenesetre Orbánt nem érdekli, így az utóbbi napokban spontán látogatások keretében jelent meg Ukrajnában és Oroszországban.

Orbán Viktor spontán utazgat a háborús országokba 

Az ukrajnai háborús helyzet rendezéséről és a kétoldalú kapcsolatokról kezdett eszmecserét a Kremlben pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Utóbbi a tárgyalás előtt, a sajtó jelenlétében mondott köszöntőjében emlékeztetett, hogy 2009 óta ez a tizennegyedik kétoldalú találkozójuk az orosz elnökkel. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez most különlegesebb, mint a korábbiak. Azt is felidézte, hogy legutóbb 2022 februárjában járt Moszkvában, még a háború előtt.

A kormányfő megköszönte az orosz elnöknek, hogy „ilyen nehéz körülmények között” is fogadja. Hangsúlyozta, lassan elfogynak azok az országok, amelyek mind a két háborúban álló féllel tudnak beszélni, lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindenkivel tud beszélni. A magyar kormányfő egyúttal jelezte, ezt a helyzetet szerette volna fölhasználni arra, hogy fontos kérdésekről tudjon szót váltani az orosz elnökkel és néhány olyan kérdésben, ami fontos Európának, szeretné megismerni az állápontját.

„Remélem, hogy lehetőségünk lesz eszmecserét folytatni a kétoldalú kapcsolatokról ebben a nehéz helyzetben. És persze beszélni a legnagyobb európai válság, vagyis az ukrajnai alakulásának kilátásairól”

– jelentette ki az orosz államfő a találkozóról az orosz Rosszija 1 televízió élő közvetítésében. Hozzátette, természetesen kész megvitatni a részleteket az ukrajnai kérdéssel kapcsolatban és arra számít, hogy ő is megismerheti majd Orbán Viktor, valamint az európai partnerek álláspontját. 

Vlagyimir Putyin arra is kitért: ami az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatokat érinti, sajnos nagy, 35 százalékos csökkenés tapasztalható az áruforgalom terén. „Összességében van min dolgoznunk és megvalósítjuk a projekteket” – tette hozzá.

 Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli Moszkvában

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába és nem a NATO-t képviseli – jelentette ki a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg a NATO-tagországok vezetőinek a július 9. és 11. között Washingtonban tervezett találkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hozzátette, Orbán Viktor tájékoztatta a szövetséget moszkvai látogatásáról. Emlékeztetett:

Magyarország számos olyan nyilatkozat elfogadását támogatta, amelyek elítélik Oroszország ukrajnai invázióját. Magyarország emellett minden NATO-kötelezettségének eleget tesz.

A NATO-főtitkár felidézte, hogy a szövetséges országok között Magyarország is megerősítette, hogy Oroszország az agresszor, Oroszország az elkövető, Oroszország felelős a háborúért. A tagországok között Magyarország megerősítette azt is, hogy Oroszországnak be kell fejeznie a háborút, leállítva Ukrajna elleni támadásait, valamint elismerte, hogy Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét tiszteletben kell tartani. Stoltenberg kiemelte továbbá: június elején, budapesti látogatásakor a NATO elfogadta Magyarország és Orbán Viktor álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogatásban, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy nem blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket.

Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást, hogy az EU-t képviselje

„Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t”

– jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell brüsszeli közleményében hangsúlyozta: Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége.

Emlékeztetett, az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos uniós álláspontot a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács számos következtetése tükrözi.

„Ez az álláspont kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t. A magyar kormányfő moszkvai látogatására kizárólag a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor”

– emelte ki, majd végül emlékeztetett: Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

A békegalamb Ukrajnába is elrepült

Orbán Viktor moszkvai látogatása – a média képviselői elé tárt formában – diplomáciai szempontból tehát inkább kínos, semmint a békét szolgálná. Ráadásul hogy mennyire jelent fontos láncszemet Orbán a külpolitikában, ahhoz elég csak Vlagyimir Putyin tekintetét figyelni, amikor magyar kollégája beszél: unottan mered maga elé, kifejezéstelenül bólogat. 

Ennél vélhetően nagyobb érdeklődés övezte Orbán kijevi útját, amire pár nappal ezelőtt került sor. Bár a tárgyalás után hivatalos sajtótájékoztatót nem tartottak, azért később a magyar miniszterelnök elmondta, miről volt szó a találkozón. Eszerint nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

„A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl”

– fogalmazott. Hozzátette: ezt tisztázta az ukrán elnökkel, és hálás az őszinte tárgyalásért és válaszokért. Azt is jelezte, hogy a tárgyalásról az Európai Unió Tanácsának, vagyis az uniós miniszterelnököknek egy jelentést készít, amelynek alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések.

A magyar miniszterelnök Ukrajnának sok sikert kívánt és azt ígérte, hogy a magyar EU elnökség alatt állnak Ukrajna rendelkezésére, amiben segíteni tudnak, segíteni fognak.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Forrás: Valery SHARIFULIN / POOL / AFP)