Belga kormányfő: Orbán Viktor nem lesz Európa főnöke

Kemény üzenetet kapott a belga miniszterelnöktől Orbán Viktor. Alexander De Croo ugyanis közölte, a soros uniós elnökség nem azt jelenti, hogy a magyar kormányfő lesz Európa főnöke.

2024. június 28., 10:34

Szerző:

Kemény „tockost” kapott az uniós soros elnökség megkezdése előtt Orbán Viktor.

„Az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke. Az életben legalább egyszer érdekes abban a helyzetben lenni, hogy nekünk kell kompromisszumokat elérni, ezért határozottan ajánlani tudom Orbán Úrnak”

– üzente ugyanis Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke Orbán Viktornak. A Telex szerint a belga kormányfő azután mondta ezt, hogy csütörtökön elkezdődött az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója, aminek az első napján döntöttek többek között a vezető uniós tisztségekről, de napokon belül egy olyan poszton is cserélnek, ahol a tagállamok hathavonta váltják egymást. Azaz július 1-től fél évre a magyar kormány lesz az Európai Unió miniszteri Tanácsának soros elnöke.

Alexander De Croo mosolyogva előadott mondatát egyébként nevetés fogadta a sajtóteremben.

Orbán Viktornak amúgy nem csak a belga kormányfő üzent, hanem Charles Michel, az állam- és kormányfők testületének decembertől lecserélt elnöke is. Ő többek között a versenyképesség témáját hangsúlyozta, ami a soros magyar elnökségnek is fontos. Hozzátette, az EU-nak eltökéltnek kell lennie a nemzetközi rend és Ukrajna támogatása iránt, az alapvető értékek és elvek érvényesülését kell elősegítenie mindig és mindenhol anélkül, hogy kivételeket tennének.

Orbán Viktor nem lesz Európa ura

„Ezt a folyamatot nagy felelősséggel kell menedzselni, de azért arra nem érdemes számítani, hogy itt a magyar elnökség hat hónapja alatt, valamilyen rendkívül jelentős összeurópai kérdésben lenne átütő eredmény, több okból sem. Egyrészt azért, mert most jönnek az EP választások, és ennek szoros következményeként az új Bizottság összetételének a kialakítása”

fejtette ki korábban Stepper Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Nemzeti Közszolgáltai Egyetem docense volt a Jazzy Rádió Business Class műsorában. Hozzátette, szerinte az új bizottság ideálisabb forgatókönyv szerint szeptemberben vagy októberben alakulhat meg, de a szkeptikusabb hangok szerint a decemberi megalakulás sem kizárt.

„Amennyit informálisan tudtam beszélgetni a magyar államigazgatási vezetőkkel, akik ezért felelősek, azt hiszem, hogy a reális elvárások, amiket ők egyébként ilyen nyilvános konferenciákon is megfogalmaztak, hogy elő tudjuk segíteni Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását, tehát ez mindenképpen egy olyan folyamat, aminek örülnénk, hogyha a mi elnökségünk alatt záródna le. Illetve, hát hogyha lesz valamilyen fajta újratárgyalása a nagy európai migrációs paktumnak, akkor erre legyen valamilyen befolyása a magyar kormányzatnak”

– foglalta össze a kutató azokat a várható fejleményeket, amely a magyar soros elnökség alatt mehetnek végbe.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök. Forrás: Robert Nemeti/Anadolu Agency/AFP)

2024. június 27., 12:33

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.