Moszkvába látogathat ma Orbán Viktor

Sajtóértesülések szerint néhány nappal kijevi látogatása után ma Vlagyimir Putyinnal találkozhat Orbán Viktor, ami sokak nemtetszését váltotta ki.

2024. július 5., 09:28

Szerző:

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Moszkvába látogathat, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon – írja az Index. A hírre az Európai Tanács, Charles Michel egy bejegyzésben reagált közösségi oldalán: „Az EU rotációs elven betöltött elnökségének nincs mandátuma arra, hogy az EU nevében kapcsolatot létesítsen Oroszországgal. Az Európai Tanács [álláspontja] világos: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem történhet Ukrajna nélkül”. 

Azaz a soros elnökséget július 1-jével fél évig megkapó Magyarország az Európai Unió nevében nem tárgyalhat Oroszországgal, még ha ez is lett volna Orbán Viktorék célja. Az EU soros elnöksége nevében eljáró tisztviselőnek ugyanis a nemzetközi porondon és más uniós intézményekkel való hivatalos tárgyalása során saját országának álláspontja helyett a 27 tagállam közös álláspontját kell képviselnie, amiről a tagállamok korábban közösen döntöttek. Az ukrajnai háború kapcsán pedig sem az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsban, sem pedig a tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsában nem hoztak olyan döntést, hogy megkezdenék a tárgyalásokat Oroszországgal. 

A lengyel miniszterelnök is reagált Orbán esetleges útjára 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök is reagált a sajtóértesülésre, miszerint Orbán Viktor megint találkozik az orosz elnökkel. „A moszkvai látogatásáról szóló pletykák nem lehetnek igazak Orbán Viktor miniszterelnök, vagy mégis?” – idézte bejegyzését a Telex. A magyar kormányfő legutóbb tavaly októberben Pekingben találkozott Putyinnal az „Egy övezet, egy út” fórumán, ahova egyedüli EU-s politikusként utazott. 

A tegnap Kazahsztánban, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján részt vevő orosz elnök arról beszélt, hogy Oroszország csak akkor hajlandó a tűzszünetről tárgyalni, ha a felek először megkezdték a béketárgyalásokat. Az ATV.hu beszámolója szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrégiben Brüsszelben egy sajtótájékoztatón reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalási javaslatára: „Ez nem békejavaslat. Ez egy még több agresszióra, több megszállásra irányuló javaslat, és bizonyos értelemben azt mutatja, hogy Oroszország célja valóban Ukrajna kontroll alatt tartása” – hangoztatta Stoltenberg Brüsszelben. 

(Képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.