Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel tárgyalt tegnap

Mialatt Orbán Viktor az ukrán elnökkel találkozott, Szijjártó Péter Szergej Lavrovval egyeztetett telefonon.

2024. július 3., 10:50

Szerző:

Miközben Orbán Viktor az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel találkozott kedden Kijevben, a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter orosz kollégájával egyeztetett telefonon, amiről az orosz külügyminisztérium is beszámolt. A telefonhívást a közlemény szerint a magyar fél kezdeményezte, ám a beszélgetésről a magyar fél nem adott hírt. 

„A felek méltatták az orosz–magyar politikai párbeszéd színvonalát. Hangsúlyozták, hogy a kétoldalú kapcsolat a rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére folyamatosan fejlődik az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök jegyében. A felek véleményt cseréltek a nemzetközi napirend aktuális kérdéseiről. Az ukrán válság megvitatása során a két miniszter megállapította, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az országban élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait” – idézte az orosz külügyminisztérium által kiadott közleményt a 444.

Szijjártó Péter szoros kapcsolatot ápol az orosz vezetéssel

A  magyar külügyminiszter a háború kitörése óta is rendszeresen látogat Oroszországba, legutóbb június elején járt az országban, ahol részt vett a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Még márciusban a Szocsiban megrendezett Atomexpo nevű atomenergetikai találkozón vett részt – írta meg a Magyar Nemzet

„Nyilvánvaló és magától értetődő számunkra, hogy kapcsolatot kell tartanunk az orosz vezetéssel. Én magam is kapcsolatban állok kollégáimmal, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, Alekszandr Novak energetikai miniszterelnök-helyettessel és Denisz Manturov miniszterelnök-helyettessel, az ipari és kereskedelmi minisztérium vezetőjével” – erősítette meg Szijjártó. 

Nem mindenkinek tetszik azonban a magyar külügyminiszter szoros kapcsolata az orosz vezetéssel. Többek között az amerikai nagykövet,  David Pressman is bírálta a magyar külügyminisztert legújabb útja miatt. „Magyarország külügyminisztere Putyin ukrajnai inváziója óta 8. alkalommal utazott Oroszországba. Magyarország a kormánya elmondása szerint »a béke pártján áll«, miközben továbbra is Putyin háborúját pártolja” – idézte Facebook-bejegyzését a hvg.hu.

(Képünk illusztráció: Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter a Szergej Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten, 2021. augusztus 24én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.