Orbán Viktor Kijevbe utazott

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel az ukrán fővárosba utazott, ahol az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyal. 

2024. július 2., 09:59

Szerző:

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.  A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is – közölte a sajtófőnök.

A tárgyaló felek egyenlőre nem adtak hírt a találkozóról, sem Orbán Viktor, sem Zelenszkij közösségi oldalán nincs róla szó. Orbán Viktor Kijevbe utazása azért is nagy meglepetés, mert a magyar miniszterelnöknek ez az első hivatalos látogatása azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta keleti szomszédunkat. A csendben megszervezett találkozón a Telex információi szerint nem írnak alá a felek semmilyen megállapodást és közös sajtótájékoztatót sem szerveznek – ami jelzi a két ország legmagasabb szintű kapcsolatainak korlátait, még ha mérföldkőnek is tekinthető a találkozó.

Ezért mehetett most Orbán Viktor Kijevbe

Már tavaly augusztusban úgy tűnt, közeli az Orbán–Zelenszkij találkozó, amelynek előkészítője lehetett volna az akkori köztársasági elnök, Novák Katalin kijevi útja. Mégsem követte ezt gyors kormányfői találkozó, egyeztetés azonban különböző csatornákon így is zajlott. Szijjártó Péter januárban Ungvárra látogatott, ahol tárgyalt az ukrán külügyminiszterrel és Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével az Európai Unió csúcstalálkozója előtt. 

Olha Sztefanyisina, Ukrajna euroatlanti integrációért felelős kormányfőhelyettese már a múlt héten arról beszélt, hogy Ukrajnának sikeres a kapcsolata a „sajátos” magyar kormánnyal, és megemlítette, hogy Orbán Viktor hamarosan Kijevbe látogathat. A találkozó előfeltétele a kárpátaljai magyarok helyzetének rendezése volt, amiről az elmúlt hetekben megállapodás született.

Ahogy korábban mi is említettük, július 1-jén Magyarország vette át az Európai Unió soros elnökségét, ami egyben remek alkalom arra is, hogy az ország megítélése javuljon. Tegnap este a közmédiának adott interjújában Orbán Viktor elmondta, hogy már másnap – azaz kedden – lépéseket fog tenni az ukrajnai béke előmozdításának érdekében.

 (Képünkön Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben, 2024. július 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

10:22

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.