Orbán Viktor újra kiverte a biztosítékot Josep Borrellnél

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.

2024. július 7., 10:23

Szerző:

„Magyarország nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától a Türk Államok Szervezetével való kapcsolatok előmozdítására” – közölte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap azzal összefüggésben, hogy Orbán Viktor kormányfő Azerbajdzsánban részt vett a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) informális csúcstalálkozóján.

Josep Borrell közleményében leszögezte: az, hogy Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, nem vonja maga után az unió külügyi képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének feladata.

„Orbán Viktor miniszterelnök részvétele a Türk Államok Szervezetének július 5-6-i, susai informális csúcstalálkozóján kizárólag Magyarország és e szervezet kétoldalú kapcsolatainak keretében zajlott”

– hangsúlyozta Borrell, majd kijelentette: Magyarország nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától a Türk Államok Szervezetével való kapcsolatok előmozdítására.

Orbán Viktor moszkvai kiruccanása is kiverte a biztosítékot

Noha Orbán Viktor az elmúlt napokban diplomáciai kisangyalként tündökölt, aki bőröndben szállítja magával a békét, ez a szerep korántsem váltott ki osztatlan sikert. Legalábbis az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a magyar kormányfő proaktív moszkvai látogatása kapcsán közleményében kijelentette:

„Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.”

Josep Borrell hangsúlyozta azt is, hogy az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos uniós álláspontot a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács számos következtetése tükrözi.

„Ez az álláspont kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t. A magyar kormányfő moszkvai látogatására kizárólag a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor”

– emelte ki, majd végül emlékeztetett: Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

A békemisszió folytatódik

„Európa háborúpárti politikusainak támadásai ellenére a magyar kormány folytatja a békemissziót” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap közzétett videofelvételen. A roppant elfoglalt tárcavezető hozzátette, vasárnap vége a magyar uniós elnökség első hetének, ennek során mindenki számára bebizonyosodhatott, hogy ez egy békemisszió lesz a következő hat hónapban. Kiemelte, Magyarország, a magyar kormány mindent megtesz majd annak érdekében, hogy hozzájáruljon a szomszédban lévő háború végéhez, hozzájáruljon ahhoz, hogy békét teremtsen a szomszédságában, és ahhoz, hogy Európa két és fél év után végre ki tudjon törni a fojtogató háborús válságból.

„Európa tele van háborúpárti politikusokkal, akik mind elő is bújtak ezen a héten, mind meg is szólaltak, mind kritizálták a magyar kormányt, a magyar miniszterelnököt, amiért a békéért dolgozik és a béke lehetőségéről folytat egyeztetéseket” 

– fejtette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: ezek a támadások ugyanakkor a kormányt nem tántorítja és kedvetleníti el, a békemisszió folytatódik, sőt erősödik. „Ezért arra kérem Európa háborúpárti politikusait, hogy csatolják be a biztonsági öveiket, és nagyon figyeljenek a jövő héten is” – közölte a tárcavezető.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök látható. Forrás: SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP)