Szijjártó Péternek betelt a naptára, ezért dobta az utolsó pillanatban német kollégáját

A külügyi tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter magyar és Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfői találkozóját kizárólag technikai és nem politikai okokból mondták le az utolsó pillanatban.

2024. július 6., 14:46

Szerző:

A miniszter naptárjában történt – előre nem látott – változás miatt kérte a KKM, hogy a látogatásra egy későbbi, remélhetőleg közeli időpontban kerüljön sor. Tehát kizárólag technikai és nem politikai ok áll a háttérben. A KKM reméli, hogy az új időpontról szóló egyeztetések minél előbb sikerrel zárulnak – tájékoztatta lapunkat a Szijjártó Péter vezette külügyi tárca.

Ahogyan azt korábban megírtuk: elmarad Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőre tervezett budapesti útja. A Szijjártó Péterrel tervezett találkozót Magyarország mondta le pénteken, azon a napon, amikor Orbán Viktor váratlanul Moszkvába repült, hogy Putyinnal tárgyaljon. A német külügy a Spiegelnek megerősítette a hírt, és azt írták:

„Megdöbbenésünkre a magyar fél péntek este, kevéssel az esemény előtt mondta le Szijjártó külügyminiszter és Baerbock külügyminiszter hétfőre megbeszélt budapesti találkozóját. Az utazást egy későbbi időpontra kell átütemezni.”

A német külügy hozzáette: Szijjártó és Baerbock találkozója „fontos lett volna Orbán miniszterelnök meglepő és nem összehangolt moszkvai útja miatt”. Ezzel arra utaltak, hogy a magyar kormányfő úgy utazott Moszkvába, hogy erről előzetesen semmit nem lehetett tudni.

Azt is megírtuk, hogy az Orbán-kormány hat hónapig áll az Európai Unió egyik legfontosabb döntéshozó intézményének az élén, hogy tisztességes közvetítőként képviselje a 27 tagállamot és eljárjon az érdekükben. A soros elnökség hivatalos átadására hétfő kora délután került sor, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben találkozott Alexander De Croo belga szövetségi kormányfővel. A hivatalos miniszterelnöki rezidencián a két politikus rövid megbeszélést is tartott.

Ezen felbuzdulva Orbán Viktor már kedden elutazott Zelenszkij ukrán elnökhöz, míg pénteken Vlagyimir Putyinnal tárgyalt. Ez utóbbi találkozó meglehetősen nagy feszültségeket szült uniós körökben, ugyanis míg a NATO-t értesítette a miniszterelnök, addig az EU vezetői felé nem jelezte, hogy merre visz az útja.

„Ez a látogatás Moszkvába komolyan kérdésessé teszi, hogy a Bizottság a szokásokhoz híven ellátogasson a soros elnökséget betöltő Magyarországra”

– mondta például pénteken Eric Mamer, az Európai Bizottság főszóvivője, aki azt is megerősítette, hogy Orbán vagy a magyar kormány bármelyik tagja nem egyeztetett semelyik EU-s testülettel sem, mielőtt elutazott volna Moszkvába. Aláhúzta, hogy az Uniónak létezik világos álláspontja az orosz-ukrán háborúról, ezekről döntéseket hoztak, amelyeket Orbán is támogatott. Orbán nem rendelkezik semmilyen felhatalmazással az EU részéről tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyinnal – erősítette meg Mamer. Minderről péntek reggel az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell is kiadott egy közleményt.

(Kiemelt képünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP)