Szijjártó Péter nevetségesnek nevezte az amerikai kritikát

Facebook-oldalán válaszolt Szijjártó Péter az amerikai külügyminiszter által megfogalmazott kritikára. 

2024. június 27., 12:37

Szerző:

„Nonszensz vádat fogalmazott meg” Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere Magyarországgal szemben – írta Szijjártó Péter csütörtökön a Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Antony Blinken a vallásszabadság kapcsán fogalmazott meg kritikát Magyarországgal szemben, mondván, hogy a tisztségviselők antiszemita retorikát használnak. 

„Különösen nonszensz ez a vád egy olyan ország külügyminiszterétől, ahol az elmúlt időszakban kirívóan megemelkedett a zsidó emberekkel szembeni félelemkeltő támadások száma, és ahol az egyetemeken antiszemita lázadásokra került sor” – szúrt oda Blinkennek Szijjártó. A külügyminiszter hozzátette, hogy Izrael futballválogatottja és klubcsapatai a következő szezonban újra Magyarországon játsszák mérkőzéseiket, mert Magyarországon biztonságban érzik magukat.

Erre utalt Szijjártó Péter

Április óta tüntetéshullám sodort végig az Egyesült Államok legnagyobb egyetemein, sok helyszínen le is kellett zárni az egyetem területét. Először New Yorkban, a Columbia Egyetemen kezdtek tiltakozást, amely az ország több száz intézményére terjedt át. A megmozdulásokon több helyen antiszemita megnyilvánulások voltak, valamint az Izrael elleni palesztin felkelést, az intifádát éltették, és azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben – írta meg az Index

Az egyetemek vezetéséhez intézett követelések között mindenütt szerepelt a kapcsolatok megszakítása Izraellel, illetve izraeli hátterű vállalkozásokkal. A tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel, valamint Los Angelesben a múlt héten Izrael-párti ellentüntetőkkel is. Az elmúlt három hétben meghaladta a 2500-at az őrizetbe vett tüntetők száma, akiknek egy része egyetemi hallgató, egy részük kívülről érkezett aktivista volt.

Izrael ellen 2023. október hetedikén indított támadást a Gázai övezetből a Hamász terrorszervezet. A támadásra válaszul Izrael támadást indított Gáza ellen, tízezrek halálát okozva ezzel. A hadművelet ellen világszerte tiltakozások indultak. A tiltakozók emberiesség elleni bűntettekkel vádolják Izraelt mondván, hogy nem törődik a Gázai övezetben élők védelmével a terrorszervezet ellen indított háborújában.

(Képünk illusztráció, forrása:  Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)