Robert Fico újra színpadra állt, beszédében Orbán Viktort méltatta

Robert Fico szlovák miniszterelnök hosszú lábadozás után újra közönség elé állt, egy állami megemlékezésen tartott meglehetősen éles hangvételű beszédet.

2024. július 6., 10:35

Szerző:

„Gátat kell építeni a progresszivizmus ellen, ami olyan, mint a rák” – jelentette ki Robert Fico, szlovák miniszterelnök a dévényi várban megtartott állami megemlékezésen tartott beszédében a Napunk beszámolója szerint. A kormányfő az ellene elkövetett merénylet óta először állt közönség elé, amiért állva tapsolták meg érkezésekor a jelenlévők.

Robert Fico felszólalása elején a nagymorva történelmi hagyományt emlegette, amelynek a folytonossága a szlovák nemzet hagyományaival szerinte vitathatatlan. Beszédében ezután élesen bírálta a liberális és progresszív ideológiákat, és azt mondta, nem akarja, hogy Szlovákia azok közé az országok közé tartozzon, amelyek karikatúrát csinálnak a nyugati civilizációból.

„Ha továbbra is konfrontálódni fogunk ezekkel az ideológiákkal, amelyek méregként terjednek, a kormánynak meg kell találnia a módját, hogy módosítsa az alkotmányt annak érdekében, hogy még erősebb gátat szabjon a progresszív ideológiáknak” 

– jelentette ki. Fico beszédében élesen bírálta a liberális médiát, amely szerinte bagatellizálta Cirill és Metód örökségét. Csodálatát fejezte ki Orbán Viktor iránt, aki nemcsak Kijevet, hanem Moszkvát is felkereste a héten. Kijelentette, ha egészségi állapota engedte volna, akkor csatlakozott volna hozzá.

Robert Fico beszéde után is álló tapsot kapott.

Robert Fico több lövést kapott

Ahogyan arról még májusban beszámoltunk, kórházba szállították Robert Fico szlovák miniszterelnököt, miután a szlovák kormány Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után meglőtték. Mint kiderült: a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment. A politikust karján és gyomrán sebesült meg.

A szlovák miniszterelnököt a kórházba szállítása után hosszú órákon át műtötték, ami alatt az állapotát stabilizálták. Martin Smatana egészségügyi szakértő akkor Robert Fico állapota kapcsán kifejtette, az, hogy a szlovák miniszterelnök állapota stabil, azt jelenti, hogy életfunkciói az adott pillanatban ellenőrzés alatt állnak, és nincs közvetlen életveszélyben. Egy lőtt seb azonban lehet olyan súlyos, hogy a páciens állapota kritikus marad.

Szerencsére nem így történt, így ahogyan azt Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában múlt vasárnap bejelentette, a kormányfő ismét megjelent a nyilvánosság előtt. 

Robert Fico ellen egyébként egy 71 éves költő követte el a merényletet. Korábbi szlovák lapinformációk szerint Juraj Cintula a Szlovák Írók Szövetségének aktívan politizáló tagja összesen ötször lőtt a miniszterelnökre. A szlovák védelmi miniszter, Robert Kaliňák a merénylet után közölte, hogy a támadó bizonyos „közösségek” előtt beszélt azon tervéről, hogy végez Robert Fico szlovák kormányfővel. A tárcavezető szerint ugyanakkor az erre utaló jelek nagy részét még a lövöldözés előtt eltüntette. A szlovák Refresher kormányzati forrásokra hivatkozva állította: a merénylő több embernek is elmondta, mire készül. Tette után a bazini székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával helyezte letartóztatásba.

(Kiemelt képünkön Robert Fico szlovák miniszterelnök. Forrás: Sergii Kharchenko/NurPhoto)