Nem jön az Európai Bizottság Magyarországra

Az Európai Bizottság a magyar EU elnökség informális találkozóit is bojkottálni fogja.

2024. július 16., 09:46

Szerző:

Az Európai Bizottság (EB) elnöke egy döntött, hogy a testület bojkottálni fogja a magyar EU elnökség által szervezett informális találkozókat, vagyis nem biztosokat, csak vezető tisztviselőket küld a magyarországi tanácskozásokra – írja a Népszava. Ezt Eric Mamer, az EB szóvivője közölte hétfő este az X közösségi platformon. 

A poszt szerint Ursula von der Leyen „a magyar elnökség kezdetét jelző közelmúltbeli fejlemények fényében határozott így”, ami utalás Orbán Viktor találkozóira Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A kormányfő uniós partnerei zokon vették, hogy nem egyeztetett velük moszkvai és pekingi vizitje előtt, amire szerintük köteleznék az EU előírásai.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy a brüsszeli testület nem fog Magyarországra látogatni. Ilyenre még nem volt példa, az EB minden félévben felkeresi a soros EU elnökséget ellátó ország kormányát. Először júliusra tervezték a látogatást, később szeptemberre halasztották, most ez is kútba esett.

Az Európai Bizottság nem válogathat

A bejelentésre reagálva az európai uniós ügyekért felelős miniszter, Bóka János Facebook-posztban reagált. „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége továbbra is együttműködésre törekszik valamennyi tagállammal és intézménnyel. Az Európai Unió egy nemzetközi szervezet, amelyet a tagállamai alkotnak. Az Európai Bizottság az Európai Unió egyik intézménye. Az Európai Bizottság nem válogathat, hogy melyik intézménnyel vagy tagállammal hajlandó együttműködni. Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?” – idézte Bókát a 24.hu

Nem csak a Bizottság bojkottálhatja a magyar EU elnökséget, hanem az unió tagországainak külögyminiszterei is. Ahogy tegnap mi is megírtuk, a Politico értesülései szerint Josep Borrel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a magyar fővárosban augusztus 28-29-én megrendezendő külügyi csúcstalálkozóval egy időben egy hivatalos külügyi tanácskozásra fogja hívni az uniós külügyminisztereket. Sok külügyminiszter ugyanis inkább elkerülné a részvételt a budapesti rendezvényen, mert nem akarnak egy újabb Orbán-propagandaműsor kellékeivé válni.

(Képünkön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben mond beszédet 2022. május 4-én. Forrás: PATRICK HERTZOG / AFP)