Ursula von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöke

Az uniós csúcsvezetők megegyeztek az EU-csúcs előtt, hogy Ursula von der Leyent jelölik az Európai Bizottság élére.

2024. június 28., 11:50

Szerző:

Megegyeztek az állam- és kormányfők az uniós csúcsvezetők személyéről az EU-csúcs előtt, így Ursula von der Leyent jelölik az Európai Bizottság elnökének, Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek. Az Európai Tanács új elnöke pedig António Costa volt portugál miniszterelnök lesz – jelentette be Charles Michel az X-en.

A három nagy európai pártcsalád június 25-én szintén e személyekben állapodott meg. A döntést a Néppárt részéről Kiriakosz Mitszotakisz görög és Donald Tusk lengyel miniszterelnök, a szocialisták oldaláról Olaf Scholz német kancellár és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, míg a liberálisok képviseletében Emmanuel Macron és Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök hozta meg.

Az alkuból azonban kihagyták Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt, aki ezt az EU-csúcs előtt többször nehezményezte is, mondván, a többiek a háta mögött kötöttek megállapodást. A politikus mindezt azzal bosszulta meg, hogy – források szerint – Ursula von der Leyen esetében tartózkodott, Costára és Kallasra pedig nemmel szavazott.

Orbán Viktor szintén ellenezte a pártcsaládok alkuját, azt egyenesen „pimaszságnak” nevezte az EU-csúcs előtti sajtótájékoztatóján. A magyar miniszterelnököt különösen zavarta Ursula von der Leyen személye, aki szerinte a jogállamiság eszközét párt- és politikai alapon használta Magyarországgal szemben. Belső források szerint Orbán Viktor végül nem is szavazta meg Ursula von der Leyen jelölését, ugyanakkor Costát támogatta, Kallas esetében pedig tartózkodott.

Az EU-csúcs nem Orbán Viktor terepe lesz

Orbán Viktort gyakorlatilag egész Brüsszel kikosarazta már, legalábbis ami a magyar kormányfő frakcióalakítási terveit, s az EU ezen keresztüli bevételét illeti. Így a miniszterelnök roppant kínosan érezheti majd magát az EU-csúcson, főleg annak fényében, hogy komoly szervezkedésbe kezdett az utóbbi napokban. A Fidesz-KDNP ugyanis Andrej Babiš és Robert Fico pártjával aktív tárgyalásokat folytat egy európai parlamenti frakció létrehozásáról – erősítette meg a Népszavának korábban több egymástól független EU forrás. Az egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló blokkot kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán. Az új frakció ötlete állítólag Orbán Viktortól származik.

(Kiemelt képünkön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Forrás: Anadolu Agency via AFP)

2024. június 27., 12:33

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.