Távolléttel büntethetik Orbán Viktort az uniós külügyminiszterek

Külön találkozót rendezhetnek az uniós külügyminiszterek, mivel nem akarnak Orbán Viktor újabb propagandaműsorának részévé válni. 

2024. július 15., 12:27

Szerző:

A Politico szerint az Ukrajnának nyújtott segélyek akadályozása, illetve Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökhöz tett látogatása miatt az uniós külügyminiszterek nem akarnak részt venni a magyar fővárosban, augusztus 28-29-én megrendezendő külügyi csúcstalálkozón, mivel nem akarnak egy újabb Orbán-propagandaműsor kellékeivé válni. Mint ahogy mi is megírtuk, a magyar miniszterelnök az Európai Unió soros elnökségének átvétele után „békemisszióra” indult, ám terveiről nem egyeztetett az uniós többi vezetőjével. 

Három uniós diplomata szerint Josep Borrel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Orbán-csúccsal egy időben egy hivatalos külügyi tanácskozásra fogja hívni az uniós külügyminisztereket. „Ha aznap lesz egy hivatalos külügyi tanács, amelyet a főképviselő szervez, akkor a miniszterek nem mehetnek Budapestre” – mondta az egyik diplomata. Egy másik diplomata hozzátette, hogy a budapesti találkozó bojkottálásával a többi külügyminiszter „világos jelzést akart küldeni arról, hogy Magyarország nem az EU nevében jár el” – idézte az Index. 

Az uniós külügyminiszterek lépése nem egyedi eset

Nem ez lenne az első eset, hogy Orbán Viktornak ilyen jelzésértékű üzenetet küldenek az EU-diplomaták. A magyar elnökség első iparpolitikai ülésén mindössze hét más ország minisztere jelent meg, és egy EU-s biztos sem vett részt. Még Magyarország uniós megbízottját, Ódor Bálintot keményen bírálatok érték a hónap elején tartott ülésen, csupán Szlovákia volt az egyetlen ország, amely nem állt be a sorba. 

A Politico szerint egy diplomata azzal viccelődött, hogy „sajnos” országuk nem tud majd részt venni Orbán rendezvényén, ha Borrell ellenrendezvényt szervez. A tervről informálisan már több uniós országgal, köztük Franciaországgal és Németországgal is tárgyaltak. Szerdán Borrell csapata bemutatja a tervet az EU 27 állandó képviselőjének. 

Arról, hogy milyen következményei lehetnek Orbán Viktor különutas diplomáciájának, itt írtunk bővebben. 

(Képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. Forrás: JOHN THYS / AFP)