Magyarország komoly pofonba szaladhat bele Orbán Viktor békemissziója miatt

Úgy fest, hogy Orbán Viktor diplomáciai ámokfutása miatt magára maradhat a magyar elnökség az Európai Unióban.

2024. július 10., 13:12

Szerző:

Az európai uniós tagállamok kihátrálhatnak Orbán Viktor ámokfutása miatt a magyar soros elnökség mögül – írja a Politico hírlevele, melyet a 24.hu szemlézett. Eszerint az uniós fővárosokban kétféle megközelítés bontakozik ki arra nézve, hogyan kezeljék a világ körüli „békemisszióján” Vlagyimir Putyint és Hszi Csin-pinget is meglátogató soros elnököt: a „csendes kilépők” és a „túlteljesítők” stratégiája.

A lap a téma kapcsán felidézte a hvg.hu cikkét is, melyben az áll: minél provokatívabb marad Orbán Viktor a következő hetekben az EU-ban, annál valószínűbb, hogy a tagállamok bojkottálhatják a soros elnökséget és életbe léptetnek eddig ritkán látott forgatókönyveket. 

Hiszen amíg a magyar kormányfő kijevi útja után még mindenki bizakodásának adott hangot az unióban, három nappal később, a moszkvai tárgyalásokat Charles Micheltől, az Európai Tanács elnökétől Ursula von der Leyenen, az Európai Bizottság elnökén keresztül szinte az összes EU-s csúcspolitikus elítélte. „A magyar kormányfő félrevezette Ukrajnát és az összes európai uniós és NATO-partnerét, amikor a saját maga által definiált békemisszióról beszélt” – mondta a lapnak Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője, hozzátéve, hogy nemcsak nem volt koordináció az uniós tagállamokkal, hanem Orbán Viktor aktívan igyekezett titokban tartani az előkészületeket.

A Politico azt írja, az ilyen lépések ellen alkalmazható megoldások között vannak a „csendes kilépők”, azaz amikor a tagországok a jelentős politikusok helyett csak arctalan bürokratákat küldenek Budapestre. Ez kedden már ki is lett próbálva, amikor Magyarországon kívül mindössze 7 tagország küldte el az ipari miniszterét az Európai Tanács első magyar fővárosban tartott ülésére, és helyettük csupán alacsonyabb szintű képviselők érkeztek a tanácskozásra, ami a kínai elektromos járművekre kivetendő vámokról szólt.

A másik megoldást az Orbán-probléma kezelésére pedig „a túlteljesítők” mutatják be, akik szívesen konfrontálódnak és bevetik az EU-s szerződéseket a magyar kormányfő ellen annak érdekében, hogy meghátrálásra kényszerítsék. Példa már erre is van, így a legtöbb uniós tagállam csatlakozott a lengyelekhez abban a követelésben, hogy tárgyalják meg, Orbán “békemissziója” mennyire volt jogszerű soros elnökként. Többek között azt akarják, hogy a jogi szolgálat mérlegelje a Tanács elnökségének külkapcsolatokban betöltött szerepét.

A harmadik, egyben végső forgatókönyv pedig az, hogy a magyar elnökséget lerövidítik és így idejekorán belekezdenek a lengyel elnökségbe. Ám ez utóbbi lehetőség nem tűnik olyan valószínűnek, még annak ellenére sem, hogy az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök. Forrás: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.