Oroszország-szakértő: Putyin teljesen hülyét csinált Orbán Viktorból

Rácz András szerint Orbán Viktor kijevi útja hibátlan volt, ugyanakkor a moszkvai kirándulásával elégette Magyarország hitelességét.

2024. július 8., 11:45

Szerző:

A hét eleji, kijevi út minden szempontból jól sikerült – jelentette ki Rácz András, Oroszország-szakértő a Facebook-posztjában Orbán Viktor előző heti ukrajnai kirándulása kapcsán. Hozzátette, annak ellenére is ezt tudja mondani, hogy az utazást nagyon kapkodva, alig néhány nap alatt rakták össze – olyannyira, hogy a kiutazó csapat egy része csak előző héten pénteken tudta meg, hogy hétfő este indulnak Kijevbe. Ilyen rövid idő alatt tető alá hozni egy állam- és kormányfői találkozót csak akkor lehetséges, ha mindkét fél nagyon akarja – és ezúttal mindkét fél nagyon akarta. Az ukránok Rácz szerint elég udvariasok voltak ahhoz, hogy nem reagáltak nyilvánosan arra, amikor Orbán Viktor előterjesztette a roppant innovatívnak szánt „béketervét” –

ami valójában körülbelül azon a szinten volt, mintha valaki azt jelentette volna be, hogy feltalálta a meleg vizet.

Gyengébbek kedvéért: a világ igen jelentős, befolyásos hatalmai keresik a diplomáciai megoldási lehetőségeket több, mint két esztendeje: az Egyesült Államok, Kína, Brazília, Törökország, stb. Mennyire életszerű, hogy a magyar miniszterelnök derült égből villámcsapás jelleggel majd előrukkol egy olyan megoldással, ami még senkinek sem jutott eszébe ÉS működik is…?!:) Lássuk be, nem nagyon. Mindegy, Orbán elmondhatta, amit el akart, az ukránok pedig nem nevették ki.

Ehhez képest Rácz András más véleményt fogalmazott meg Orbán Viktor moszkvai kirándulásáról. Szerinte a moszkvai út a kijevinek szinte teljesen az ellentéte volt, mindössze abban hasonlított, hogy nagyon rövid idő alatt, kapkodva hozták tető alá ezt is. Bár arra a szakértő szerint nincs magyarázat, hogy vajon miért kellett ennyire sietni vele. „Még a NATO-csúcs előtt akart Orbán találkozni Putyinnal…?” – tette fel a kérdést a szakember.

„Érdekesség, hogy Orbán úgy utazott ki július 5-én >>békét teremteni<<, hogy Putyin egyébként már június 14-én megmondta, hogy Oroszország csak akkor hajlandó egyáltalán elkezdeni tárgyalni a békéről, ha Ukrajna teljesen kivonul mind a négy, részben megszállt megyéből – feladva sok olyan területet, amit Oroszország soha nem foglalt el.”

Ezek után pontosan lehetett sejteni – írja az Oroszország-szakértő –, hogy az oroszok ugyanúgy vissza fognak élni a látogatással, mint korábban. Korábban is megtörtént, hogy Putyin konkrétan az Orbánnal közös sajtókonferencián szólította fel Ukrajnát a megadásra. Putyin most is ezt játszotta el: a sajtótájékoztatón elsőként megszólalva elmondta szépen újra az Ukrajnával kapcsolatos ultimátumát, Orbán pedig ott ült leforrázva és szót sem ejtett a maga remek kis „béketervéről”. 

„Másképp fogalmazva: a látogatáson az történt, hogy Putyin egyszerűen megmondta Orbánnak, hogy Viktor, itt bármiféle rendezés az én feltételeim szerint lesz, és teljesen mindegy, hogy te mit gondolsz, vagy mivel turnézol Kijevben.” 

– írta bejegyzésében Rácz András. Hozzátette, Vlagyimir Putyin nem csak ezzel alázta meg Orbán Viktort, hanem rögtön már a megnyitóval is: Putyinnak konkrétan az ötödik mondata volt, hogy „tisztában vagyunk vele, hogy Ön itt az Európai Uniót képviseli” – ami persze tényszerűen nem volt igaz, de innentől Orbánnak eleve egy kommunikációs defenzív helyzetből kellett indulnia. Az ugyanis, hogy Orbán ott volt, kiváló kommunikációs lehetőséget adott Putyinnak, aki ezt nyilván maximálisan ki is használta. Elsősorban az orosz belföldi közönség felé, de a külföld felé is mutathatta, hogy lám, lám, dehogy van Oroszország elszigetelve, hiszen éppen itt az EU soros elnöke.

Mint az ismert, a magyar kormány a legutolsó pillanatig titkolni próbálta, a saját európai szövetségesei elől is, hogy Orbán Viktor mire készül. Ez a titkolózási próbálkozás ugyanakkor egyetlen dolgot eredményezett: súlyos károkat okozott Magyarország és a magyar külpolitika már eddig sem túl acélos európai és amerikai megítélésében. 

Végül a szakértő belement abba is, szerinte milyen lehetséges magyarázatok vannak arra nézve, hogy miért volt szükség erre az útra ilyen hirtelen. Rácz András szerint 

  • Az egyik magyarázat, hogy a magyar miniszterelnök orosz ügynök, és valójában Moszkvát szolgálja Ukrajnával, az EU-val és a NATO-val szemben, nem pedig Magyarország érdekeit. 
  • A másik lehetséges magyarázat, hogy a miniszterelnök meg van róla győződve, hogy a háború átütő orosz győzelemmel és Ukrajna teljes pusztulásával végződik majd. Ő pedig, mint a karrierje során annyiszor, kész zökkenőmentesen érték- és szövetségi rendszert váltani, hogy a győztes oldalon legyen a háború végén.
  • A harmadik lehetséges magyarázat, hogy Orbán Viktor nem csak abban biztos, hogy Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, hanem azt is elhiszi, hogy Trump képes lesz azonnal békét teremteni Ukrajnában. Ergo, Orbán megpróbál ugyanúgy vátesznek tűnni, mint 2015-ben a migrációs válság idején. Más kérdés, hogy a szakember szerint ennek a stratégiának két evidens gyengesége van: az egyik, hogy ha a demokraták nyernek és folytatják Ukrajna támogatását, akkor Orbán teljesen hiába égette el Magyarország hitelességét. A másik, hogy ha Trump nyer, akkor mégsem tud vagy akar azonnal békét teremteni. Akkor is ugyanez lesz a helyzet: Orbán nem nyert semmit, csak rengeteg politikai veszteséget generált Magyarországnak.
  • A negyedik lehetséges magyarázat, hogy a miniszterelnök TÉNYLEG úgy gondolja, hogy ő elég befolyásos ahhoz, hogy valóban képes lehet közvetíteni a harcoló felek között. Annak ellenére, hogy egy kicsi, gyenge, katasztrofális gazdasági és társadalmi helyzetben lévő, végletesen megosztott, a saját szövetségi rendszerében teljesen elszigetelt országot vezet. Ez viszont azt jelentené, hogy a miniszterelnök mostanra teljesen és tökéletesen elszakadt a valóságtól. Más szavakkal: megbolondult.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Forrás: BERTRAND GUAY, Anton Vaganov / POOL / AFP)