Orbán Viktor nem áll le, már úton van Washington felé

Igencsak mozgalmas pár napot tudhat maga mögött a magyar miniszterelnök, ugyanis Orbán Viktor kijevi, moszkvai és pekingi látogatás után már Washingtonba tart.

2024. július 8., 09:45

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök magyar idő szerint hétfőn reggel fél 9 után nem sokkal írta ki „A következő állomás: Washington” felirattal Instagram-sztoriban, hogy pekingi látogatása után már az Egyesült Államokba tart – adta hírül a Telex. Ott tartják ugyanis a kedden kezdődő NATO-csúcsot, amin nagy valószínűséggel a miniszterelnök is részt vesz. Ahogy mi is beszámoltunk róla, hétfőn a kormányfő Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott, amit „békemisszió 3.0”-nak nevezett a közösségi oldalán.

Az úgynevezett „békemissziót” Orbán Viktor múlt héten kezdte meg: a háború kitörése óta először utazott Kijevbe, ahol az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Majd sok nyugat-európai vezető nemtetszését kiváltva Moszkvába utazott, ahol az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal egyeztetett.  Moszkvai látogatása után Orbán Azerbajdzsánba utazott, hogy a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján vegyen részt. Majd magyar idő szerint hétfőn reggel érkezett Pekingbe, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozzon.

Orbán Viktor a NATO-csúcs miatt repülhetett Washingtonba

Bár az amerikai elnökkel, Joe Bidennel való találkozás szépen beleillene Orbán Viktor békemissziójának sorába, feltehetőleg erre nem kerül sor. A magyar miniszterelnök amerikai utazásának célja feltehetően, hogy részt vegyen a július 9 és 11 között megrendezésre kerülő NATO-csúcson. Melynek legfontosabb feladata az lesz, hogy megerősítse az észak-atlanti szövetség elkötelezettségét Ukrajna hosszú távú támogatása mellett – jelentette ki a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg Brüsszelben pénteken. 

A tagországok vezetői várhatóan átfogó támogató csomag elfogadásában egyeznek meg Ukrajna számára, melynek része lesz a biztonsági segítségnyújtás mellett a katonai képzés biztosítása is. Az MTI jelentése szerint a főtitkár a kiemelt témái között említette Ukrajna mellett a védelmi kiadások növelésének kérdését, valamint a Kína jelentette kihívást. Az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságáról szóló megbeszélésekre Ausztrália, Új-Zéland, Japán és Dél-Korea vezetői is csatlakoznak a NATO-csúcstalálkozó résztvevőihez.

(Képünk illusztráció: Orbán Viktor magyar miniszterelnök a 2022. június 30-án megtartott madridi NATO-csúcson. Fotó: BERTRAND GUAY / POOL / AFP)