Ezért lépett vissza Joe Biden

 Először jelent meg a nyilvánosság előtt Joe Biden amerikai elnök, ahol elmondta, miért is lépett vissza az elnökjelöltségtől. 

2024. július 25., 09:35

Szerző:

A leköszönő amerikai elnök, Joe Biden az Ovális Irodában szerdán megtartott 11 perces beszédében fejtette ki visszalépésének okait – írja az Index. Az elnök a visszalépéséhez vezető, elmúlt hetekben történtekkel kapcsolatban kijelentette, világossá vált számára, hogy egységre van szükség a pártjában. Hangsúlyozta, hogy a második elnöki ciklusra is voltak tervei, de megfogalmazása szerint semmi, a személyes ambíció sem lehet fontosabb a demokrácia megmentésénél.

Emellett ismét támogatásáról biztosította alelnökét, Kamala Harrist mint elnökjelöltet, akit tapasztaltnak, keménynek és a posztra alkalmasnak nevezett. „Úgy döntöttem, hogy az előrelépés legjobb módja, ha átadom a fáklyát a fiatalabb generációnak, ez a legjobb módja a nemzet egyesítésének” – fogalmazott Joe Biden az országos televíziókban is közvetített megszólalásában. „Amerika határvonal előtt áll. A most meghozott döntések meghatározók lesznek az amerikai nemzet és a világ számára egyaránt a következő évtizedekben” – tette hozzá Biden. 

Joe Biden hivatali feladataira fog koncentrálni

Az elnök beszédében elmondta azt is, hogy a mandátumából hátra lévő hat hónapban a hivatali feladataira szeretne összpontosítani. Tervei között említett gazdasági intézkedéseket, többi között a gyógyszerek elérhetőségének javítását, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés szélesítését, valamint klímapolitikai lépéseket és a szövetségi Legfelsőbb Bíróság reformját.

Hangoztatta, hogy továbbra is nemzetközi összefogást szorgalmaz „Putyin megállítására”, és a NATO-ban elért egység mintájára hasonlót szeretne létrehozni a csendes-óceáni térségben is a szövetségesekkel. Hozzátette, hogy tovább dolgozik a gázai háború lezárásán, ami a közel-keleti stabilitásnak is feltétele. Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban nincs helye politikai erőszaknak, vagy az erőszak bármely más formájának – adta hírül az MTI.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Joe Biden július 21-én jelentette be, hogy visszalép az amerikai elnökjelöltségtől. Nem sokkal később saját alelnökét, Kamala Harrist biztosította a támogatásáról. Az alelnöknek két nap alatt sikerült megszereznie a demokraták nagy részének támogatását, így a párt jelölőgyűlése előtt ő lett a demokraták nem hivatalos új jelöltje. 

(Képünkön Joe Biden amerikai elnök, Fotó: Evan Vucci / POOL / AFP)