Obamáék is beálltak Kamala Harris mögé

Barack Obama volt amerikai elnök és felesége is támogatásáról biztosította Kamala Harris alelnököt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben.

2024. július 26., 13:17

Szerző:

Barack Obama korábbi amerikai nemrég egy videót posztolt az X-en, melyen az látható, amint feleségével, Michelle Obamával felhívják Kamala Harris alelnököt, a demokraták várható elnökjelöltjét, és támogatásukról biztosították.

Barack Obama az erről szóló posztban azt írta:

„Elmondtuk neki, hogy szerintünk fantasztikus elnök lesz belőle, és azt is, hogy a teljes támogatásunkat élvezi. Ebben az országunk számára kritikus pillanatban mindent megteszünk azért, hogy biztosítsuk a győzelmét novemberben.”

Biden visszalépett, amivel Kamala Harris lett a befutó

Obamáék telefonjára azután került sor, hogy Joe Biden bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől, és ezzel pontot tett az elnökválasztási kampányt kísérő kálváriájának végére. A döntést bejelentő levélben kifejtette, hogy habár készült a második ciklusára, a pártja és hazája érdekeit az szolgálja, ha hátralép, és innentől kizárólag az elnöki feladatokra koncentrál.

„Bár szándékomban állt megpályázni az újraválasztást, úgy vélem, hogy pártom és a hazám érdekét az szolgálja, ha most visszalépek, és a ciklus hátralévő részében kizárólag elnöki feladataim ellátására összpontosítok”

– írta Joe Biden a döntését bejelentő levélben, melyben köszönetet mondott alelnökének, Kamala Harrisnek, akit egy későbbi posztban teljes támogatásáról biztosított, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje. „Demokraták, itt az idő, hogy összefogjuk és legyőzzük Trumpot. Csináljuk meg!” – írta Joe Biden a támogató posztjában.

Harris köszönte szépen Joe Biden kedvességét, majd kilépett a fényre

„Megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam az elnök támogatását, és szándékom az, hogy kiérdemeljem és elnyerjem ezt a jelölést” – ezekkel a szavakkal jelentette be Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke, hogy elindul az elnökjelöltségért. 

Érdemes tudni, hogy bár Joe Biden teljes mellszélességgel kiállt Harris mellett, ez még nem jelenti azt, hogy Harris automatikusan jogosult lenne a jelöltségre. Hogy azt elérje, még meg kell küzdenie a Demokrata Párt küldötteinek támogatásáért. Harris egyébként mostani bejelentésében azt írta:

„Az elmúlt évben az országot jártam, beszélgettem az amerikaiakkal az ebben a fontos választásban meglévő egyértelmű választásról. És ezt fogom továbbra is tenni az előttünk álló napokban és hetekben. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni annak érdekében, hogy egyesítsem a Demokrata Pártot – és egyesítsem nemzetünket – hogy legyőzzük Donald Trumpot és szélsőséges Project 2025 nevezetű tervét. 107 napunk van a választásokig. Együtt fogunk harcolni. És együtt fogunk nyerni.”

Harris tehát igencsak elhivatott, amivel máris maga mögé állított egy sor fontos demokrata politikust, például Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzót, Pete Buttigieg közlekedési minisztert és a Clinton-családot is.

(Kiemelt képünkön Kamala Harris amerikai alelnök. Forrás: ROBERTO SCHMIDT / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.