Megalakult a Patrióták Európáért frakció, Gál Kinga az alelnök

A Patrióták Európáért a harmadik legnagyobb frakció lett az Európai Parlamentben.

2024. július 9., 10:33

Szerző:

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magában, céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában – jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően hétfőn az atv.hu közlése szerint. Gál azt is kiemelte, hogy a Patrióták Európáért az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett és a legnagyobb hazafias pártcsoport, amely valaha létezett az uniós parlamentben. 

A pártcsoporthoz a francia Nemzeti Tömörülés 30, a Fidesz 11 képviselője mellett a cseh ANO részéről 7, az ugyancsak cseh Eskü és Motorosok részéről 2, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) részéről 6, belga Vlaams Belang (Flamand érdek) részéről 3, az olasz Liga részéről 8, a holland Szabadságpárt (PVV) részéről 6, a spanyol VOX részéről 6, a portugál Chega részéről 2, a Dán Néppárt részéről 1, a görög Logika hangja részéről 1, a lett Lettország az első részéről szintén 1 képviselő csatlakozott.

Gál Kinga lett a Patrióták Európárt frakció alelnöke

A frakció elnökévé Jordan Bardellát (Nemzeti Tömörülés), első alelnökévé pedig a Fidesz soraiból Gál Kingát választották. A további alelnökök Roberto Vannaci (Liga), Klára Dostálová (ANO), Sebastien Stöteler (PVV)  és Anders Vistisen (Dán Néppárt). A frissen megválasztott elnök, Jordan Bardella, vasárnap még a francia miniszterelnöki poszt várományosa volt – időközben azonban kiderült: a párt nemhogy nem győzött a francia nemzetgyűlési választáson, de még Emmanuel Macron államfő centrista szövetsége is megelőzte – írja a hvg.hu

Bardella nem volt ott személyesen az alakuló ülésen, ezért képviseletében a francia delegáció vezetője, Jean-Paul Garraud képviselő tartott sajtótájékoztatót, aki történelmi találkozónak nevezte a frakció létrejöttét és arról is beszélt, hogy az új csoport szemben áll az EU hiperföderalista jellegével és a tagállamok fölötti unós dominanciával. Még Gál Kinga az új frakció céljai közt az illegális migráció leállítását és a versenyképes gazdaság megteremtését említette. „Nem Európa alternatíváját akarjuk nyújtani, hanem egy európai alternatívát” – tette hozzá a magyar alelnök. 

(Képünkön: António Tanger Correa, a portugál Chega európai parlamenti listavezetője, Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetője, Gál Kinga, a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alelnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője, Klára Dostálová, a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) európai parlamenti listavezetője (b-j) a Patrióták Európáért pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. július 8-án. MTI/Bodnár Boglárka)

Egy teheráni merényletben megölték Iszmail Hanijét, a gázai iszlamista Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét órákkal azután, hogy részt vett az iráni elnök eskütételi ceremóniáján. A Hamász közleményében Izraelt vádolja.