Marine Le Pen pártja is csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz

A franciaországi választásokat követően bejelentették, a Nemzeti Tömörülés is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz.

2024. július 8., 14:30

Szerző:

Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament független képviselője, a Fidesz korábbi kommunikációs igazgatója hétfőn délelőtt a Facebook-oldalán közölte, hogy a francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz – írja az Index.

Mint ismert, szombaton a Dán Néppárt csatlakozásával összejött Orbán Viktorék új pártszövetségének a frakció létrehozásához szükséges minimum. Vasárnap újabb jobboldali párt, a belga Flamand Érdek jelentette be csatlakozási szándékát a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, most pedig Hidvéghi Balázs arról számolt be, hogy Marine Le Pen pártja, a francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik a frakcióhoz.

 A képviselő szerint ezt Jordan Bardella, a párt elnöke jelentette be.

Ezzel már kilencre nőtt a tagok száma, és még nincs vége! Brüsszel végre meg fogja hallani az emberek hangját

– írta a politikus a Facebook-oldalán.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke június 30-án jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.

Pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders jelentette be, hogy pártja csatlakozik a pártcsoporthoz. Hétfőn a portugál Chega párt jelezte, hogy belépne a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozna a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini pedig a csatlakozásról azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”.

Szombaton a Dán Néppárt (röviden: DK) csatlakozásával összejött a frakció létrehozásához szükséges minimum, vasárnap pedig még csatlakozott a jobboldali belga Flamand Érdek párt is.

Patrióták Európáért: erős, büszke és független nemzetek Európájában hiszünk

Ahogyan arról beszámoltunk, patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, aki az aláírt dokumentumot is rendelkezésre bocsátotta.

A Patrióta kiáltvány szövege szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek. Az Európai Unió – ami egykor a megbékélés vágyában gyökerező álomprojekt volt a két világháború és több évtizednyi megosztottság által okozott pusztítást követően – az európaiak ellen fordult, és most olyan érdekeket képvisel, amelyek ellentétesek a nemzetek, a térségek és az európai hazánkat alkotó kis közösségek akaratával.

A kiáltvány megalkotói egy olyan Európában hisznek, ami erős, büszke és független nemzetekből áll; olyan nemzetekből, amelyek szabadon dönthetnek az egymással egyetértésben való együttélésről és együttműködésről; olyan Európában hisznek, amely a nemzetekben gyökerező intézmények révén működik együtt; olyan intézmények révén, amelyek Európa népei megbízásából tevékenykednek és feléjük felelősséggel tartoznak. Az európai patrióta erők a dokumentumban azt is megígérik, hogy a kontinens jövőjét visszaadják az európai embereknek.