Új kiáltvány született Orbán Viktor bécsi tanácskozása után

 Orbán Viktor és partnerei új, patrióta kiáltványt fogadtak el és új frakció létrehozását tűzték ki célul. 

2024. június 30., 11:30

Szerző:

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, aki az aláírt dokumentumot is rendelkezésre bocsátotta.

A Patrióta kiáltvány szövege szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek. Az Európai Unió – ami egykor a megbékélés vágyában gyökerező álomprojekt volt a két világháború és több évtizednyi megosztottság által okozott pusztítást követően – az európaiak ellen fordult, és most olyan érdekeket képvisel, amelyek ellentétesek a nemzetek, a térségek és az európai hazánkat alkotó kis közösségek akaratával.

A kiáltvány megalkotói egy olyan Európában hisznek, ami erős, büszke és független nemzetekből áll; olyan nemzetekből, amelyek szabadon dönthetnek az egymással egyetértésben való együttélésről és együttműködésről; olyan Európában hisznek, amely a nemzetekben gyökerező intézmények révén működik együtt; olyan intézmények révén, amelyek Európa népei megbízásából tevékenykednek és feléjük felelősséggel tartoznak. Az európai patrióta erők a dokumentumban azt is megígérik, hogy a kontinens jövőjét visszaadják az európai embereknek.

Orbán Viktor új politikai frakciót akar létrehozni

A kiáltvány megszületését közös sajtótájékoztatón jelentették be, ahol Orbán Viktor új korszak kezdetét hirdette meg – írta a Telex. Az új korszak első, döntő jelentőségű pillanata pedig az új európai politikai frakció létrejötte. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a változás Európában megkezdődött, szerinte erre a június 9-i választás a bizonyíték.

„Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Ez napokon belül be fog következni, és utána határ a csillagos ég. Az majd egy másik sajtótájékoztató” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy vállalják azt a felelősséget, hogy „elindítják azt a frakciót, ami Európa legerősebb jobboldali tömörülése lesz”. 

Herbert Kickl üdvözölte Orbán Viktort, aki szerinte az egyetlen olyan miniszterelnök Európában, aki képes védekezni a migrációs hullám ellen. Andrej Babis volt cseh kormányfő szintén megerősítette, hogy céljuk új politikai frakció alapítása az Európai Parlamentben. Babis szerint három fő prioritás köti össze őket, a szuverenitás védelme, az illegális migráció elleni küzdelem, és a Green Deal víziója.

(Képünkön: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b3) Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével (j) tárgyal, balról Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b2) és Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Fidesz alelnöke (b) Bécsben 2024. június 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)