Bemutatjuk az évszázad kriptovaluta-bűnügyét

Hatmilliárd forintos kriptovaluta-csalás elkövetése miatt üldöznek két magyart Mexikóban, ám előrelépés nem történik az ügyben, az itthoni hatóságok évek óta csak nyomoznak.

2024. július 26., 14:10

Szerző:

Mintegy hatmilliárd forinttal károsította meg a mexikói SYDYG nevű kriptocéget egy magyar férfi és a lánya, akiket kint köröznek is. A kis csapat nagy mennyiségben szeretett volna Ilcoin vevű kriptovaluta tulajdonos lenni, pontosabban ezt követelte a cégtől – számolt be a Blikk. A lap szerint azzal zsarolták őket, hogy

ha a cég nem teljesíti a követelésüket, akkor káoszt okoznak a vállalat kriptovalutájának, az Ilcoinnak, és a cég tönkremegy.

A történetben részt vevő egyik cég, a magyar tulajdonosi hátterű Ilgamos volt. A Blikk birtokában lévő, hiteles fordítással rendelkező mexikói ügyészi iratok szerint az Ilgamos 2015 óta értékesített ilcoinos kriptovaluta-csomagokat, amelyekért a pénzt ugyan beszedte, de nem küldte ki az összes Ilcoin-mennyiséget az ügyfeleknek. Ennek oka a mexikói nyomozók szerint az volt, hogy az Ilgamosnak nem volt elegendő Ilcoin-fedezete, ezért lépett fel a jogtalan követeléssel a mexikói SYDYG felé. A magyar cég ráadásul az ügyfeleket azzal nyugtatgatta, hogy minden rendben lesz, mert az Ilcoinhoz kapcsolódó technológiákat ők fejlesztették ki. A cég ezt a híresztelést elterjesztette a közösségi médiában is.

Mindezek miatt a SYDYG vezérigazgatója feljelentést tett kint, itthon pedig magyar megbízottja, Goffa Norbert fordult a nyomozóhatósághoz. „2021 januárjában hallgattak meg tanúként. Egy év múlva pedig arról tájékoztattam őket, hogy az Ilgamos magyar tulajdonosai, K. Géza és K. Réka ellen Mexikóban körözést adtak ki” – mondta Goffa Norbert a Blikknek.

„Most 2024-et írunk, és csak annyit tudunk a nyomozásról, hogy az a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályánál van”

– tette hozzá az ügyvéd, aki szerint a nyomozóknak már a feljelentés után meg kellett volna keresniük a mexikói hatóságokat. „Négy éve tart a nyomozás, és sehol semmi. Az ügyben korábban eljáró kollégám megpanaszolta az ügyészségen a kriptovaluta-zsarolással kapcsolatos eljárás elhúzódását, de semmit nem ért el vele” – jegyezte meg dr. Kertész Gusztáv.

Hogy mégis miként haladnak a rendőrök az ügyben, a Blikk szerette volna megtudni, de a lappal a BRFK csak annyit közölt, hogy a sikkasztás és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem adhatnak. Emellett szerették volna elérni a Mexikóban körözött személyeket is, de nem találtak hozzájuk elérhetőséget, az Ilgamos e-mailjéről pedig a megkeresés visszapattant. A lap nem tudta elérni K. Géza ügyvédjét sem.