Kriptovaluta Árfolyamok: Mi a tökéletes pillanat a kriptovásárlásra?

A nyereséges befektetés titka az, hogy akkor vásárolsz, amikor az árak alacsonyak, és akkor adsz el, amikor az árak magasak.

2022. augusztus 12., 17:34

Szerző:

Ez a hagyományos bölcsesség egyszerűnek hangzik – de nem olyan egyszerű jövedelmezően befektetni, mint amilyennek hangzik. Ez különösen igaz a kriptobefektetések világában. A piaci volatilitás miatt a kriptovaluták ára néha szárnyal, máskor drámai mélységekbe zuhan, és mindezt bármiféle figyelmeztetés és nyilvánvaló ok nélkül. A múlt héten 100 euróra vásárolt kriptopénz ma érhet akár 1000 eurót is, vagy éppenséggel csak 10 eurót. 

Ez teszi a kriptovaluta tőzsdén való kereskedést olyan nagy kihívássá a daytraderek és azok számára, akik úgy gondolják, hogy képesek jól időzíteni a piacot — a kriptovaluta értékének változásaira vonatkozó előrejelzések alapján való vásárlás és eladás. A kriptovaluta árak a piaci feltételek, a közelgő kormányzati szabályozásokról szóló pletykák és a hírességek tweetjei függvényében emelkednek és zuhannak, néha pedig semmilyen látható oka nincs a dolognak. A vásárlások időzítése, vagyis hogy kihasználjuk a magas és alacsony árak nyújtotta lehetőségeket, komoly kihívást jelent.

Egy szélesebb perspektíva

Ez az oka annak, hogy a Kriptomat azon kevés kriptovaluta-tőzsde egyike, amelyek arra ösztönzik a befektetőket, hogy hosszú távon gondolkodjanak, amikor azt fontolgatják, hogy mikor vásároljanak kriptovalutát. Ez az oka annak is, hogy olyan eszközöket biztosítunk, amelyek a hosszú távú portfóliókezelést támogatják.

Minden árdiagram csupa hegy és völgy, ha a rövid távú csúcsokat és mélypontokat nézzük. De ha változtatsz a fókuszon és egy évet, két évet, öt évet vagy még hosszabb periódust nézel, akkor a kriptovilág hírhedt volatilitása kiegyenlítődik. Könnyű látni a hosszú távú trendeket. És a legtöbb kriptovaluta esetében a hosszú távú trend felfelé ível.

Vegyük például a Bitcoin árának jól dokumentált történetét. Az elmúlt 10 évben a Bitcoin értéke elképesztő módon, 132,2%-os összetett éves növekedési rátával (CAGR) emelkedett. Az arany ugyanebben az időszakban 1,2%-os CAGR-es növekedést ért el. A Standard & Poor 500 egy tekintélyes 16,6%-os CAGR növekedéssel gazdagította a befektetőket, míg azok, akik Dow Jones ipari indexkövető alapot vásároltak, 11,41%-os CAGR-t értek el a befektetésükkel.

 

Bármely egyhetes vagy egyhónapos időszakot nézve a Bitcoin volatilitása miatt a befektetők nagy veszteségeket szenvedhetnek, vagy jelentős nyereségekre tehetnek szert. Ez az ingadozás azonban az árak hosszú távon emelkedő trendjének keretében játszódik le. Ha 10 évvel ezelőtt 1000 euróra Bitcoin-t vásároltál volna, ma már gazdag lennél.

A hosszú távú szemlélet lehetővé teszi, hogy kövessük az olyan pénzügyi iparági guruk tanácsait, mint például a Berkshire Hathaway vezérigazgatója, Warren Buffett. Szerintük a befektetéseknek a piacon töltött időn kell alapulniuk, nem pedig a piac időzítésén. Buffett egyik híres kijelentése szerint a vagyonát anélkül építette fel, hogy megpróbálta volna megjósolni az egyes részvények árát.

Egy jó módszer arra, hogy Buffett tanácsát kövessük az, ha használjuk a Kriptomat Ismétlődő vásárlási funkcióját, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy fokozatosan építsenek portfóliókat azáltal, hogy rendszeres heti vagy havi ütemezés szerint kis vásárlásokat hajtanak végre. A portfóliók idővel fokozatosan kisebb vagyonokká nőnek, amelyek jól jönnek majd, amikor elérkezik az ideje, hogy nyugdíjba vonulj, ingatlant vásárolj vagy hogy kifizesd a gyereked drága egyetemi oktatását. Ez azt jelenti, hogy azonnal elkezdhetsz befektetni, még akkor is, ha nem takarítottál meg elég pénzt egy nagyobb vásárláshoz. Idővel a kis befektetések jelentős kriptoegyenlegekké alakulnak.

A hozamok kiszámítása

A kriptopiac általános tendenciája, ha több év távlatából vizsgáljuk, történelmileg felfelé ívelő. Igen, az egyes érmék és tokenek veszítenek az értékükből. Lehetnek olyan hetek és hónapok, amikor az árfolyamok a kifizetett ár alatt vannak. Hosszú távon azonban a kriptovaluták grafikonjai és árdiagramok által szemléltetett történelmi adatok azt mutatják, hogy a digitális eszközök vásárlása és hosszú távú megtartása nyerő stratégia a Bitcoin és sok más kriptovaluta esetében.

A trendek ábrázolása

Mennyit érne egy 100 eurós BTC — vagy Shiba Inu vagy Ethereum vagy bármely más kriptovaluta — befektetés, ha egy héttel ezelőtt vásároltad volna az érméket? Mennyit érne a kripto, ha egy hónappal ezelőtt vásároltad volna? Vagy egy évvel ezelőtt?

Létrehozhatnál egy sor árdiagramot, és készíthetnél egy táblázatot, hogy számításokat végezhess és megtudd a válaszokat. Vagy egyszerűen ellátogathatsz a Kriptomat praktikus "Mi lenne akkor, ha" kalkulátorának az oldalára, amely a számításokat a nap 24 órájában folyamatosan frissített adatok alapján végzi el.

A Kriptomat könnyen érthető eredményeket biztosít több mint 350 kriptovaluta esetében. Egyetlen szempillantás alatt kiderül, hogy mennyit érne ma a 100 euród, ha tegnap, egy hete, két hete, egy hónapja vagy egy éve befektetted volna valamelyik érmébe. Ezek az adatok rávilágítanak a hosszú távú trendekre, és segíthetnek azonosítani azokat a kriptovalutákat, amelyek túl nagy rivaldafényben úsznak, vagy éppenséggel alul vannak értékelve. 

Az adatok azt is egyértelművé teszik, hogy érdemes időt tölteni a piacon, ahelyett, hogy megpróbálnánk időzíteni a piacot a csúcsokra és mélypontokra vonatkozó előrejelzések szerint kereskedve. Az is szépen láthatóvá válik, hogy még ha a kriptoárak árai le is zuhannak, hosszú távon értelmezve a dolgot ez mindössze egy rövid távú korrekciót jelent egy általánosan emelkedő trendben.

Mi a legjobb időpont arra, hogy befektessünk? Ahogy Warren Buffett mondta: „A legjobb időpont a befektetésre néhány évvel ezelőtt van. A második legjobb időpont a jelen pillanat.”

(x)