Kriptovalutával sumákoló bűnszervezetet füleltek le a rendőrök

Elfogtak négy embert, akik egy budapesti cégen keresztül kriptovaluta-befektetéseket ígértek, és mintegy 100 millió forinttal verték át áldozataikat – tudatta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) hétfőn a police.hu oldalon.

2023. október 16., 09:47

Szerző:

A közlemény szerint bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntett miatt folytat eljárást a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya egy 2021 óta működő cég vezetői ellen. A Budapest XI. kerületébe bejegyzett gazdasági társaság kriptovalutás portfólió kezelésével és befektetésekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtásával foglalkozott, azonban az ügyfeleknek ígért kecsegtető hozamok elérése helyett az általuk befektetett összegekkel saját bevételét gyarapította.

A cég vezetői a sértetteket azzal hitegették, hogy egy általuk kifejlesztett, automatizált informatikai rendszer választja ki a legideálisabb tranzakciót számukra, vagyis egy kereskedőrobot segít az ügyfeleknek minél nagyobb nyereséget elérni.

A nyomozók azonban megállapították, hogy a cég nem rendelkezett kereskedésre alkalmas szoftverrel.

A rendőrök eddig 14 sértettet azonosított, akik összesen több mint 66 millió forintot fektettek az üzletbe.

A cég az ügyfélportálján feltüntetett hozamok kifizetését nem vagy csak részben teljesítette, miközben a gazdasági társasághoz és annak ügyvezetőihez köthető bankszámlákon a tranzakciók összértéke elérte a több mint 100 millió forintot.

A cég működését hárman végezték: egy 59 éves balatonalmádi férfi, egy 41 éves érdi, valamint egy 29 éves apci nő – írták.

Az illegális üzletből befolyt összegeket mind a cég számlájáról, mind a tagok magánszámláiról az apci nő unokahúgának utalták át. A 20 éves, szintén apci fiatal különböző számlamozgásokon keresztül összesen 95 millió forintot mosott tisztára, majd visszautalta a pénzt az említett három embernek.

A négy elkövetőt egy időben fogták el még október 9-én. Az 59 éves férfit, illetve a 41 és a 29 éves nőt bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással, míg a 20 éves nőt pénzmosással gyanúsították meg. Mind a három nőt bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatásukat, amit a bíróság időközben el is rendelt – áll a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: Merész Márton)

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.