Először rászoktatták őket a drogra, most meg fizetik a rehabilitációt

Több nagy gyógyszercég is opiátokkal tömi az amerikai szegényeket és az őslakosokat, most fizethetnek.

2022. február 2., 12:47

Szerző:

A Tribal Leadership Committee, vagyis az amerikai őslakosok többségét képviselő ernyőszervezet peren kívül megállapodott négy nagy gyógyszergyártó céggel, ennek értelmében az alperesek összesen 590 millió dolláros kártérítést fizetnek az amerikai opioid-válság során agresszívan, főként szegények és kiszolgáltatott helyzetben élők számára marketingelt, súlyosan egészségkárosító, függőséget okozó szereik miatt.

„Ezzel a megállapodással ugyan nem oldjuk meg az opioid-válságot, de létfontosságú forrásokhoz jutnak a törzsi közösségek a krízissel folytatott küzdelemhez”

– nyilatkozta Steven Skikos, a törzsi sz–övetségeket képviselő ügyvéd.

Ahogy a Telex is írja, az opioid-járvány legerőteljesebben Amerikában is a szegényebb rétegek körében szedi az áldozatait – a rozsdaövezetekké váló régi munkáskörzetekből is, de népességarányosan a legtöbb halálos áldozat az amerikai őslakosok közül került ki. Mostanáig 400-nál is több őslakos szervezet perelte be emiatt a gyógyszergyártókat. A most kötött peren kívüli megállapodás kapcsán a Johnson & Johnson azt hangsúlyozza, hogy a megállapodással nem ismer el elviekben semmilyen felelősséget, vagyis az további kártérítéseket jogilag önmagában nem alapozhat meg.

 

(Kiemelt kép: Frank Huntley által készített Pill Man nevű szobor az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt Washingtonban 2021. december 3-án egy tüntetés alatt. Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.