Orbán bevetette az atombombát

1939-ben két német tudós fedezte fel a maghasadást, a náci Németország pedig hozzákezdett a nukleáris fegyver létrehozásához. A kérdés nem az volt, lesz-e atombomba, hanem az, hogy mikor és kinek lesz először.

2016. május 5., 11:56

Azt állítja Orbán Viktor
miniszterelnök (a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésének megnyitóján), hogy bár a magyarok nem rendelkeznek nukleáris arzenállal, ha nincsenek magyar tudósok, másnak sem lenne.

Ezzel szemben a tény az,
hogy már hogyne lenne: az atombomba kifejlesztésére indított amerikai Manhattan-terv irányítója (a nem magyar) Robert Oppenheimer volt, és Szilárd León, Wigner Jenőn, valamint Teller Edén kívül olyan világhírű tudósok vettek benne részt, mint Enrico Fermi vagy Niels Bohr. Ráadásul az amerikai projekt válasz volt arra, hogy 1939-ben két német tudós fedezte fel a maghasadást, a náci Németország pedig hozzákezdett a nukleáris fegyver létrehozásához. A kérdés tehát nem az volt, lesz-e atombomba, hanem az, hogy mikor és kinek lesz először. Új, miniszterelnöki tudománytörténetet előadni magyar tudósoknak az Akadémián enyhén szólva merészség.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.