Mit keresnek az oroszok Ukrajnában? Már Putyin sem tudja

Nehéz megmagyarázni a „különleges katonai műveletet” – nem is sikerül az elnöknek.

2022. szeptember 20., 11:10

Szerző:

Nehéz megindokolni, miért változtatta Putyin elnök – óvatos becslések szerint is legalább – 50 ezer orosz katona sírjává Ukrajnát. Ahogy peregnek le a háború napjai, úgy gabalyodik bele egyre jobban az elnök az egyre kevesebb sikerrel kecsegtető háború kirobbantásának okainak magyarázatába. 

Emlékezetes: Ukrajna lerohanása előtti napokban-hetekben a Kreml különböző szintű hivatalnokai hisztériakeltéssel vádoltak mindenkit, aki a küszöbön álló orosz invázió lehetőségére hívta fel a figyelmet. Még a február 24-i támadás előestéjén is hevesen tagadták az offenzíva lehetőségét. (A Putyinhoz bejáratos Orbán Viktor miniszterelnök is elképzelhetetlennek nevezte az orosz támadást – napokkal annak megindulása előtt.) 

Március 3-án – nagyjából egy héttel azt követően, hogy az orosz csapatok átlépték az ukrán határt – Emanuelle Macron francia elnök másfél órás telefonbeszélgetést folytatott Putyinnal. Ezt követően Macron közölte: az orosz vezető szerint a „különleges hadművelet” célja a 2014-ben annektált Krím-félsziget Oroszországhoz tartozásának nemzetközi elismerése, Ukrajna demilitarizálása és „nácitalanítása” – vagyis a Moszkva által nem kedvelt ukrán államvezetés eltávolítása –, valamint Ukrajna semlegességének hosszú távú garantálása. Macron hozzátette: szerinte Putyin célja Ukrajna teljes területének elfoglalása. 

Május 9-én, a Győzelem napján már arról beszélt Putyin, hogy offenzívája megelőző csapás volt, amivel megakadályozott egy Oroszország elleni katonai agressziót. „Ez egy kényszerű, időszerű és az egyetlen helyes döntés volt – egy szuverén, erős, független ország döntése… a Donyec-medencei milícia és az orosz hadsereg katonái a saját földjükön harcolnak, ahol őseik legyőzték az ellenséget.” 

Június elején újra varrták a narratívát. Az elnök a köré rendelt iskolásoknak azt mondta: „I. Péter 21 éven át vívta a nagy északi háborút. Mondják, hogy elszakított területeket Svédországtól. Dehogy szakította azokat el, ő visszaszerezte. […] Visszaszerezte és megerősítette. Nos, úgy tűnik, minket is elért a kötelesség, hogy visszaszerezzünk és megerősítsünk.” 

Legutóbb, szeptember 16-án, a Sanghaji Együttműködési Szervezet Szamarkandban megtartott ülésén – ahol a kínai és indiai vezetők messze nem támogatták olyan mellszélességgel Ukrajna lerohanását, mint ahogy azt az oroszok remélték – Putyin kijelentette: az Ukrajnában zajló katonai művelet „nem képezi korrekció tárgyát”, annak fő célja „a Donbasz teljes területének felszabadítása”.

(Fotó: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.