Kiderült az ellenzéki mesterterv: így győzik le Orbánt

A stratégia hibátlan és biztos sikert garantál – már csak a „mikor” a kérdés.

2023. március 6., 11:08

Szerző:

Ténykérdés: az ellenzék 2022 tavaszára minden lehetséges formációt kigondolt, sőt, meg is valósított – volt különutas megméretés, részben és egészben összefogósdi. Az eredmény pedig mindig ugyanaz: kétharmados Fidesz-, pontosabban Orbán győzelem. 

Az erre adott reakció is mindig ugyanaz: egymásra mutogatás, bűnbakképzés, a változásra és változtatásra való képesség teljes hiánya. Azonban az ellenzék mentális dermedtsége, politikai ötlettelensége, társadalmi beágyazottságának szinte teljes hiánya, a közügyek kezelésével kapcsolatban mutatott teljes inkompetenciája valójában – ellentétben azzal, ahogy eddig hittük – nem az ideológiai csontvázig lecsupaszított valója a balformációknak, hanem maga a kormánybuktató mesterterv. 

Az ellenzéki létezés totális feloldódása a NER-ben olyan közpolitikai vákuumot hozott létre a Fidesz és csatolt részei körül, amelynek következményeit a hatalom fel sem fogja – pedig maga is aktívan közrejátszott ennek létrehozásában. A politikai verseny hiánya épp olyan következményekkel jár, mint a NER-vállalkozók – régi elnevezés szerint: oligarchák – üzleti tevékenysége körüli piaci versengés-nélküliség: aki egyre silányabb termékkel is egyre sikeresebb, azt semmi nem kényszeríti a minőség javítására. 

A hatalomgyakorlók esetében ezt az állapotot nevezzük hübrisznek, a végtelen magabiztosság és önhittség végzetes keverékének. A NER működtetői ugyanis tisztában vannak azzal: bármit megtehetnek, nincs ugyanis, aki rájuk borítaná a következményeket. Ez pedig ördögi spirál: egyre átlátszóbb, közönségesebb módon elégítik ki saját igényeiket, vágyaikat – hamar eljutva arra a meggyőződésre, hogy mindez nekik, a NER kegyeltjeinek (legyenek a tápláléklánc bármely pontján is) alanyi jogon jár. 

A hübrisz pedig mindig bukáshoz vezet – elég csak ókori irodalmat olvasni. A mérték és számonkérés hiánya egyenes út a legmagasabbról a legmélyebbre taszítottság felé. Nincs az a biztos módszer, mindent le- és megmérő közvélemény-kutatás, nincs az fókuszcsoport, amelyik ne nézne be egyszer valamit. Aki elhiszi, hogy biztos mechanizmusokat működtet a hibák elkerülése érdekében, máris a hübrisz áldozata. 

És a nemlétezést szimuláló ellenzék akkor csap majd le, amikor a hübrisz rántja a mélybe a NER-t Orbánostul. Történjen meg ez bármikor. 

Nagyon ravasz. 

Csak nehogy akkor derüljön ki, hogy mindez nem átverés és nem is szimuláció volt az ellenzék részéről.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján a Bálnánál. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

2022. szeptember 19., 12:31

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.