Így maradt magára Budapest

Sem a főpolgármester, sem a kormány nem mutatott érdeklődést a hatalmas vihar iránt.

2023. augusztus 6., 10:20

Szerző:

Sokáig vártam e soroknak a megírásával. Vártam, hátha történik valami. Vártam néhány biztató szót, egy Facebook-posztot, egy gesztust. De hiába vártam, úgy tűnik, Karácsony Gergely főpolgármester nem vette észre, mi történt a hétvégén Budapesten.

Pedig látványos volt: a víz elárasztotta az utcákat, városrészek maradtak áram nélkül éjszakára, a fák házakra és autókra dőltek, és minden bizonnyal megrongálódott számos kerékpár is. Budapest választott első embere pedig nem szólt egy szót sem. Annyit sem mondott, hogy talpon vagyunk, dolgozunk értetek, tartsatok ki. Annyit sem, hogy vigyázunk rátok. Mintha semmi nem történt volna.

Vasárnap délelőtt van, és sem a főpolgármester közösségi oldalain, sem a Fővárosi Önkormányzat honlapján nem látok még csak utalást sem arra, hogy történt volna bármi érdemleges a fővárosban. Mindenhol a Lánchíd átadóbulija köszön vissza, ami kétségkívül nagy dolog, lehet vele új Széchenyiként tündökölni. Azóta viszont Wesselényiként is kellett volna, ami kevésbé csillogó meló, de az élet sem csupa csillogás, ugye.

Na, nem mintha a kormány jobb lenne: méltóságteljesen elfordították az arcukat ők is. A miniszterelnök Facebook-oldalán a vizes és a vívó-vb a fő téma, a kormányén a szokásos „jajdejónekünk”. Éppen csak garázsok, autók úsznak, házak teteje szakad be, folyók áradnak (mert a kormány esetében ki kell néznünk Budapestről is – mennyivel egyszerűbb dolga van a főpolgármesternek, sokkal kevesebb dologról kell hallgatnia), emberek élete megy tönkre.

A helyi polgármesterek jó része azért legalább megnézte a károkat, kommunikált az emberekkel, akik megválasztották, és akiket elvileg szolgál. Mondanám, hogy köszönjük, de hát ők a dolgukat végzik, amire felesküdtek.

Magasabb szinteken azonban úgy tűnik, nincs vihar, nincsenek kidőlt fák, de lehet, hogy onnan, magasról ez már nem látszik. Mondhatni, Budapest magasról le van szarva. Lényeg, hogy van mit ünnepelni Lánchídtól vizes vébéig. Mondom, kik a hibásak a helyzetért: Soros, Brüsszel, Orbán, Karácsony, kinek-kinek pártállása és agymosottság-szintje szerint.

A város meg közben megoldja a gondjait, mert meg kell oldania, ha élni akar. Csak a választások előtt se tessék majd arról beszélni, hogy milyen jók voltunk válsághelyzetben.

(Kiemelt képünkön: Az augusztus 5-én lecsapó vihar okozta kár Csepelen. Fotó: Borbély Lénárd csepeli polgármester Facebook oldala)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.