Mindenki azt mondja, hogy az igazat akarja! – 15 éve történt a nagycsécsi támadás

„Lehet innen menni kifelé, nincs tévé, semmi nincs! Zárja le azonnal kamerát, mert feljelentem magukat zaklatásért! Minden hazugság volt, amit leírtak! Hogy embertelen körülmények között élünk. Nem tartom én a tenyeremet senkinek, nem kérek én senkitől se pénzt. Guberálásból élünk?! Ki mondta ezt?! Mindenki azt mondja, hogy az igazat akarja!"

 

2023. november 4., 13:29

Szerző:

„Jönnek ma a cigány képviselők, meg is kérdezem, hogy lehet feljelenteni. Szegény vagyok, de nem vagyok koldus, nem tartozom senkinek – kiabálja Nagy Tibor. Naponta hússzor kell megmutatnia a sajtónak hogyan halt meg a szeme láttára a felesége, és testvére. Hétfőre virradóra ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő életét vesztette" – írta az MTI 2008. november 3-án.

Három nap telt el azóta. „Mindenük odaégett, nézzél ránk, most tényleg szakadtak vagyunk” – mondja Nagy Tibor. „Odaégett az összes ruhánk, mindenünk. Hogy megyünk így majd a temetésre?”– kérdezi tőlem kétségbeesetten. Tiborék, a kevesebb mint ezer fős Nagycsécs cigány telepének legszélén laknak, az utolsó házban. A gettó mögött egy kisebb puszta van, rálátni a 35-ös főútra. „Azt mondta a feleségem, hogy vizet, vissza akart fordulni, én pedig nyitni akartam az ajtót, és azon vettem észre magam, hogy összeesett mellettem” – meséli. „Olyan éjfél körül csak egy nagy robajt hallottam. Mikor a testvérem meghallotta, hogy mi történt azonnal kiszaladt. Fejbe lőtték. Sörétessel. Azonnal meghalt. Utána több lövést adtak le, én meg kiabáltam, hogy hasra. Így menekültünk meg. Utána kihúztam az égő házból a másik testvérem és a lányát. Úgy jó félóra volt még mire kiértek a mentők a tűzoltók, meg a rendőrség” – mondja a Tibor, majd leül és néz maga elé meredten.

A ház szénné égett. Kiszakadt a tető, az ajtó az ablak, de ezeket is csak segítséggel lehet felismerni. A lépcsőn és az udvaron mécsesek égnek mindenhol. „Még a két kiskutya se eszik három napja” – teszi hozzá Tibor. A gyerekek nem játszanak kint. Behúzódtak a telepen lakó családok. A rendőrök délutánonként jönnek és hajnalig járőröznek – mesélik az ott lakó romák. A szemben lévő házba is dobtak Molotov-koktélt, csak kialudt. Az a ház három-öt centi átmérőjű sörétes lyukakkal tűzdelt fejmagasságban, a lövések elől bementek és a hátsó falat átszakítva a földön landoltak.

A nagycsécsi az ötödik romákat ért fegyveres támadás volt abban az évben. 2008 július 21-én romák által lakott házakra adtak le lövéseket Galgagyörkön. Augusztus 8-án Piricsén Molotov-koktélt dobtak két, egymás mellett álló házra, majd lábon lőttek egy, a házból kilépő asszonyt. Szeptember 5-én Nyíradonyban adtak le lövéseket egy házra, amelyben romák aludtak. Szeptember 29-én a Heves megyei Tarnabodon dobtak Molotov-koktélokat és rálőttek romák házaira. Az első halálos áldozatokat követelő eset a nagycsécsi volt, mely csak a kezdete volt a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatnak.

„A gyűlölet öl, legyetek éberek” – hangsúlyozta a pap a nagycsécsi áldozatok temetésén. Ennek már 15 éve.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.