Árnyékszék, árnyékkormány és gyomorrontás

Van az egynapos gyomorrontás, amin általában könnyedén túl vagyunk, de van amikor a hányás és a hasmenés sem nyújt enyhülést.

2022. szeptember 19., 15:16

Szerző:

„Az élet mérhetetlenül jobb lett, mióta nem próbálom komolyan venni” – így szól a Hunter S. Thompsonnak tulajdonított bon mot. Az ellenzékkel is valahogy így vagyunk. Már azon sem lepődünk meg, hogy a baloldali fellegvárként is ismert Zuglóban a kormánypárt győzedelmeskedett az időközi önkormányzati választásokon. Hab az ellenzéki vereségsorozat tortáján. A választási vereséghez persze az is kellett, hogy az MSZP ne támogassa a közös ellenzéki jelöltet, miközben az úgynevezett szocialistáknak sikerült a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Tóth Csabát újraválasztania a párt helyi vezetőjének. A bukás mozaikjának összerakása közben a közéleti gyomorrontás elkerülhetetlen látszik, de a hányás és a hasmenés sem nyújt enyhülést.

Kocsis Máté, a NER-től megszokott, udvarias és a közbeszéd színvonalát olümposzi magasságokba emelő módján ünnepelte a választási autokrácia, másnéven hibrid rezsim jelöltjének győzelmét. A frakcióvezető-ispán szerint a választók szép lassan még a fővárosból is kizavarják a baloldalt. Azt most ne is ragozzuk, hogy az úgynevezett baloldal láthatóan nem létezik Magyarországon, és ezáltal nem is lehet kizavarni a fővárosból. Kocsis úr a maga hasznára hajlítja a valóságot. Az sem kizárt, hogy az úgynevezett ellenzék beváltotta ígéretét: elhagyta a főváros sugárútjait, lement vidékre, ezért nem sikerült a „baloldali fellegvárban” győzedelmeskedni.

„Az igazi rejtély nem ott keresendő, hogy mit nem látunk tisztán, hanem magában a látásban. Hogyan látunk, éppen az a rejtély” – írja Dobosy Antal zen mester egy közismert kóan magyarázatában. Árnyékszék, árnyékkormány ide vagy oda, azt már világosan látjuk, hogy ezekkel nem sikerül, ilyen körülmények között nem sikerülhet – ne legyenek illúzióink.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az ellenzéki összefogás eredményvárója a Városligeti Műjégpályán. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.