Meghalt Ferge Zsuzsa

Csütörtökön meghalt a magyar szociológia legendás alakja, Ferge Zsuzsa. 

2024. április 5., 14:24

Szerző:

Életének 93. évében, 2024. április 4-én meghalt Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Kar egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja – tudatta a család a Népszavával. Társadalomtudósok nemzedékei nőttek fel a tanításain, s mivel baloldali világnézetét mindig is nyíltan vállalta, sokaknak lett a példaképe is. Annak a generációnak a tagja, amelyik még átélte a második világháborút, az ötvenes évek diktatúráját. 

Ferge Zsuzsa a magyar szociológia legendás alakja 

Ferge Zsuzsa 1931. április 25-én született Budapesten. Az akkori Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen 1953-ban szerzett közgazdász diplomát úgy, hogy már három éve, 1950 óta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közgazdasági főosztályán dolgozott- 1959-ben kinevezték a rétegződéskutatási osztály vezetőjévé. 1969-ben az MTA Szociológiai Kutatóintézetébe került, ahol előbb a rétegződéskutatási, majd a társadalompolitikai osztályt vezette. 1988-ban főállású egyetemi tanári kinevezést kapott az ELTE-n, a Szociológiai és Szociálpolitikai Intézet és Továbbképző Központ szociálpolitikai tanszékének vezetője lett. 2001-ben már a Szegénységkutatási Központot vezette. 

Ami az akadémiai karrierjét illeti, Ferge Zsuzsa 1969-ben védte meg a filozófiai tudományok köréből kandidátusi, majd 1982-ben a szociológiai tudományok köréből (akadémiai) doktori értekezését. Tagja lett az MTA Szociológiai Bizottságának, 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 2004-ben rendes tagjává választották. 2006-ban az MTA Gyermekszegénység Elleni Programiroda vezetőjévé nevezték ki, amely kidolgozta, kutatja és vizsgálja a gyermekszegénység elleni nemzeti programot. 1993-ban a londoni Európai Akadémia (Academia Europaea) is tagjai közé választotta. Több külföldi, amerikai, brit, francia és osztrák egyetemen vendégtanár, vendégelőadó, vendégkutató volt, az Edinburgh-i Egyetem (társadalomtudományi) díszdoktorává fogadta.

1997 és 2000 között a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagjaként is tevékenykedett. 1995 és 2001 között a Soros Alapítvány szociális kérdésekkel foglalkozó szakkuratóriumának tagjaként dolgozott. A Széchenyi-díjat 1995-ben kapta meg társadalmi rétegződés, az elszegényedés, a munkanélküliség okait feltáró, a szociálpolitikát és a foglalkoztatáspolitikát megalapozó kiemelkedő kutatói munkásságáért, 1998-ban Polányi Károly-díjjal, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével ismerték el az életművét. 1996-ban Pro Urbe Budapest, 2004-ben Radnóti Miklós-, 2005-ben Prima-díjat, 2007-ben Nagy Imre-érdemrendet kapott. 2009-ben Budapest díszpolgára lett. 2011-ben megkapta az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát és az Európai Polgár Díjat. 2017-ben neki ítélték a Mensch Nemzetközi Alapítvány Mensch-díját.

Ferge Zsuzsa a 168 órának adott interjút 90 éves korában, ekkor többek között ezt mondta: 

„Én a kétkedők közé tartozom. Az emberiség átélt már háborúkat, természeti katasztrófákat, s bár úgy tűnt, hogy tanul ezekből valamit, igazából semmi nem változott”.

(Kiemelt képünkön a legendás szociológus, Ferge Zsuzsa. Fotó: 168)

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.