Epehólyagrák: az alattomos és agresszív daganat

Tumor nemcsak az epehólyagban, hanem az epeutakban is kialakulhat. Az epehólyagrák ritka daganatos elváltozás, de nagyon agresszív.

2024. április 29., 20:17

Szerző:

Az epehólyag és az epeutak daganatai elég ritkák, s ez a betegség azon ritka kórok közé tartozik, amely a férfiaknál fordul elő kisebb arányban: a statisztikai adatok szerint 100 ezer férfiból 2-4, míg ugyanennyi nő közül 6-8 betegszik meg – írja az Egészségkalauz. Az epehólyagrák kialakulásában nem nevezhető meg egyetlen tényező, mint fő kiváltó ok. A kockázatot növelik: az epehólyagban megfigyelhető polipok, a krónikus gyulladás, epekő (különösen az úgynevezett porcelán-epehólyag), az epeutak tágulatai és fejlődési rendellenességei; a krónikus betegségek mellett egyes parazita fertőzések is növelhetik az epetumor kialakulásának veszélyét.

Ezek az epehólyagrák tünetei

A legegyértelműbb figyelmeztető jel a fájdalommal nem, ám bőrviszketéssel annál inkább járó sárgaság kialakulása, amikor a daganat az epeút elzárásával megakadályozza az epe elfolyását. (Sárgaságot ugyanakkor más is okozhat, nemcsak tumor.) Az olyan általános tünetek, mint az étvágytalanság vagy a fokozott súlyvesztés is utalhat a rendellenes elváltozásra, igaz utóbbi tünetek önmagukban még számtalan más betegség velejárói is lehetnek. A daganat kezdetben teljesen fájdalmatlan, a rák kiterjedése miatt azonban a későbbiekben súlyos fájdalmak is felléphetnek.

A daganatra gyakran az epekövesség miatti panaszok kivizsgálása során derül fény. A tumor jelenlétét laboratóriumi és képalkotó (kontrasztanyagos röntgen, ultrahang, CT) vizsgálatok kombinációjával, majd szövettani vizsgálattal lehet kimutatni.

A sebészi beavatkozásnak, azaz az epehólyag, az érintett epevezetékek, valamint a máj tumorral átszőtt részének eltávolításának rendszerint akkor van létjogosultsága, ha a daganatot még korai stádiumban fedezték fel. A tumor egyes altípusainak esetében, illetve ha a beteg idős, legyengült, vagy megjelentek a távoli áttétek, a nagy kimetszést igénylő, ezáltal nagy megterheléssel járó operáció nem vállalható. (A sikeres operációnál is nagy a kiújulás kockázata.)

Ezekben az esetekben tüneti kezelést alkalmaznak a panaszok – leginkább a sárgaság – megszüntetésére. Ez is járhat műtéttel, csak kimetszés helyett az epe elfolyását igyekeznek sebészi úton megoldani. Ennek módszere, hogy a szűkület megkerülésével kialakítanak egy elfolyási csatornát vagy katétert ültetnek be.

A terápiában egyre gyakrabban alkalmaznak a műtétet megelőzően vagy azt követően kemoterápiát, sugárkezelésre ugyanakkor csak kivételes esetekben kerül sor.

Hoppá: évekkel előre jelezhető a rák?

A sejtek korai elváltozásait azonosítására képes tesztek több időt adnának az orvosoknak a kezelési módok kiválasztására - állítják cambridge-i kutatók.

A Cambridge-i Egyetem tudósai szerint a rák tünetei évekkel a betegség megjelenése előtt észlelhetőek – írja a hvg.hu.

Az egyetem nemrégiben megnyílt rákkutató intézetének tudósai olyan azokat az elváltozásokat keresik, amelyek évekkel az előtt, hogy a sejtekben bekövetkező átalakulások daganattá fejlődnének, pontosan kimutathatóak. A kutatás szerintük segíthet a rák kezelésének gyökeresen új módszereinek megtervezésében.

A Korai Rák Intézet – amely nemrég kapott 11 millió fontot egy névtelen adományozótól – arra összpontosít, hogy megtalálják a tumorok elleni küzdelem módjait, mielőtt azok tüneteket produkálnának. A tudósok szerint a rák kialakulásának lappangási ideje évekig, néha egy-két évtizedig is eltarthat. A kutatás a legújabb felfedezéseket fogja kihasználni, amelyek kimutatták, hogy sok embernél alakulnak ki rákot megelőző állapotok, amelyek hosszú ideig lappanganak.

A tudósok részben a vérmintákra összpontosítanak. Újravizsgálják például azokat a vérmintákat, amelyeket a nők a petefészekrák-szűréseken adtak le. Körülbelül 200 000 ilyen mintánk van, és ez egy aranybánya” – vélekedett az egyik tudós, Jamie Blundell.

A The Guardian című brit lap beszámolója szerint kutatók e minták felhasználásával azonosítják azokat a változásokat, amelyek megkülönböztetik azokat a donorokat, akiknél később, 10 vagy akár 20 évvel a minták leadása után vérrákot diagnosztizáltak, azoktól, akiknél nem alakult ki ilyen betegség. A Cambridge-i Egyetem tudósai szerint a rák tünetei évekkel a betegség megjelenése előtt észlelhetők – írja a lap.

A rák kiújulásának okai

Vajon mi lehet az oka annak, hogy a kezelést követő hónapokban, években kiújul a rák? Ugyanott kell a daganat megjelenésére számítani, ahol korábban megjelent? Az onkológus válaszaiból minden kiderül.

Az onkológiai kezelések után bizonyos esetekben megtörténhet, hogy a daganat hetekkel, hónapokkal, akár évekkel később kiújul – ez sosem tudható előre. De miért fordulhat ez elő? Csak ugyanott újulhat ki a rák? Onkológus válaszolt az Egészségkalauznak.

A rák kiújulása számos tényezőtől függ

Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos szerint nem lehet biztos választ adni arra a kérdésre, miért újul ki a rák. Számos tényezőt figyelembe véve születhet minden esetben egyéni válasz. Alapvetően azért újulhat ki egy daganat, mert az eredeti onkológiai kezelések során egy kis számú daganatos sejt a szervezetben marad. Ez a sejtállomány túl kicsi ahhoz, hogy a jelenlegi tesztekkel kimutatható legyen, idővel azonban megnövekedhet, felszaporodhat akkorára, hogy tünetet okozzon és/vagy kimutathatóvá váljon.

(Kiemelt hír: JULIEN TROMEUR / SCIENCE PHOTO LIB / JTO / Science Photo Library via AFP)