A bőrrák és a halfogyasztás összefüggéseit tárta fel egy kutatás

A túl sok halfogyasztás növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

2024. április 27., 11:56

Szerző:

Napjainkban nagyon sokan fogyasztanak halat, hiszen ez a táplálék nagyon jó fehérje- és egészséges zsírforrás. A hal a mediterrán étrend része is, amelyről köztudott, hogy mennyire jót tesz az egészségnek. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a túl sok halfogyasztás sem tesz túl jót az egészségnek – írja a gyogyszernelkul.com. Ezek a kutatások, tanulmányok azt írták le, hogy azon emberek körében emelkedett meg a melanoma, vagyis a bőrrák kockázata, akik túl sok halat fogyasztanak.

 Hogyan függ össze a bőrrák kockázata a halfogyasztással?

A környezetünkben toxinok vannak, például nehézfémek, amelyek bekerülnek a táplálékainkba, majd amikor azokat elfogyasztjuk, akkor a szervezetünkbe, így különféle betegségeket okoznak.

A tudósok úgy vélik, hogy a halakba is bekerülnek olyan toxinok és szennyeződések, mint például dioxin, arzén és higany. És minél több szennyezett halat fogyasztunk, annál magasabb lesz ezeknek a toxikus anyagoknak a koncentrációja. A tudósok összefüggést mutattak ki ezen szennyeződések és a bőrrák, különösen a melanoma között.

Ez a kapcsolat lineáris volt, azaz az elfogyasztott hal mennyisége fokozta a rákos betegség előfordulását, de a tudósok figyelembe vettek más kockázatokat is, mint például anyajegyszám, hajszín, illetve a korábban bekövetkezett, napfény által okozott bőrkárosodásokat is.

Mindennek az alfája és omegája: mértékkel fogyasszuk

A tudósok mindemellett nyugalomra intenek, mely szerint rengeteg halat kell ahhoz elfogyasztanunk, hogy a melanoma bekövetkezzen. Ennek a bőrbetegségnek az első számú kockázati tényezője még mindig az erős UV-sugárzás.

A melanoma egy olyan bőrráktípus, amely a melanocitáknak nevezett bőrsejtekben alakul ki, és azokon a testrészeken jön létre főleg, amelyek túlzottan ki vannak téve a napsugárzásnak.

A melanomának gyakran nincsenek tünetei, azonban az első jel általában egy meglévő anyajegy változása vagy egy új anyajegy megjelenése. Többféle változást kell figyelembe vennünk, az egyik az anyajegy színének és méretének a megváltozása. Ha az anyajegy növekszik, az gyanúra adhat okot. Amennyiben az anyajegy aszimmetrikussá válik, az is egy olyan jel lehet, hogy fel kell keresnünk egy bőrgyógyászt. Ha az anyajegy kiemelkedik a bőr felszínéről, ha változik az alakja, ha viszket, ha vérzik, akkor is gyanús lehet, amelyet mindenképpen meg kell mutatnunk egy orvosnak.

A melanoma kockázata az UV-sugárzásnak, az erős napsugárzásnak való kitettség miatt növekszik. A kockázatok fokozódnak, ha gyermekkorban sokat leégtünk a napon, ha sokat tartózkodunk napon, de nem használunk napvédőkrémet. A kockázatok szintén fokozódnak, ha egyre több szokatlan anyajegyünk van, és ezek változtatják a méretüket, azaz folyamatosan növekszenek. Rizikótényezőnek számít, ha a családban is küzdött valaki ezzel a betegséggel. A világosabb hajú, bőrű és szemű emberek szintén jobban ki vannak téve a kockázatoknak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

2024. december 15., 09:19

A bejgli mára összeforrt a karácsonnyal, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékévé vált. De a sütemény amilyen finom, az elkészítése annyi bosszúságot okozhat, főleg ha szétreped. A következőkben azonban megmutatjuk, hogyan kerülhető el a probléma!