Meghalt Szabó Eszter Ágnes

58 éves korában meghalt Szabó Eszter Ágnes képzőművész.

2024. április 7., 09:35

Szerző:

Meghalt Szabó Eszter Ágnes képzőművész, iparművész – jelentette be a Víziváros Facebook-oldalán Képes Gábor. Szabó elsősorban a hímzett falvédőiről volt híres, de porcelánokat is készített és táskákat is varrt – írja a Telex. Legtöbben a Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val című hímzett falvédőjéről ismerték, ami internetes mémmé vált.

A képzőművésszel a WMN készített portrét 2021-ben, melyből kiderül, hogy Szabó Eszter Ágnest gyerekkora meghatározó élményei Tapolcához kötötték, ahol a nagymamája élt. Ő, Zalai Imréné a környéken ismert szabász és varrónő volt, Szabót később ez inspirálta saját munkájában, amikor felnőttként a vidéki, hímzett falvédőkre emlékeztető munkákat készített.

Drámatagozatos gimnáziumba járt, kitanulta a varrónői és bőrdíszműves szakmát, majd tanári és intermédia-művész diplomát is szerzett. Felnőttként művészetében gyakran foglalkozott a nőiséggel és a női szerepekkel kapcsolatos témákkal.

A képzőművészet mellett a magyar eat art egyik úttörője is volt, még a streamelés előtti időben kezdett el online főzős művészeti eseményeket közvetíteni. Később többször pop up-konyhákban főzött, sokat tett az étkezés ökológiai megközelítésének népszerűsítéséért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.