Szenzáció: áramot termel az űrbaktérium

A nagy-britanniai Newcastle egyetemének kutatói biofilm segítségével kreáltak egy baktérium-prototípust, amely áramot termel. A felhasznált mikroorganizmusok között a főszerepet egy olyan baktérium játssza, amely a sztratoszférában él. Hír már magában az is, hogy a baktériumok áramot tudnak termelni, de hogy főszerepet is játszhat ebben egy űrben élő mikroorganizmus, az már valóságos sci-finek tűnik. De ez a valóság, még ha kísérleti szakaszában van is a dolog. ()

2012. március 23., 13:26

A baktérium a katalitikus biooxidációval operál, ami úgy valósul meg az adott esetben, hogy a kutatók egy baktérium-biofilmet raknak a karbonelektródák köré és a mikroorganizmusok az elektródok lebontásával áramot gerjesztenek.

Az előző prototípusok javítására törekedve a kutatók 75 különböző baktériumot választottak ki, közöttük az első igazi főszereplőt, a Bacillus stratospherikust, egy olyan baktériumot, amelynek élőhelye 30 km- magasságban van és a légáramlatok hozzák le a földre. A baktérium köbméterenként 200 wattos teljesítményre képes, ami duplája a korábbi eredményeknek és elég egy kis lámpa meggyújtására.


A kutatók elmondták, hogy ez az első eset, hogy baktériumokat ilyen módon tanulmányoznak. Kísérletük azt látszik igazolni, hogy a planétán élő mikrobák milliárdjait fel lehet használni energia előállítására.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/