Itt a torpedó! El tudja süllyeszteni 45 másodperc alatt mind a hat hajót?

A torpedó közismert játék, mindenki játszotta az iskolában a pad alatt egy-egy unalmasabb órán. Most újra itt a lehetőség!

2024. október 3., 09:54

Szerző:

A torpedó nagyszerű játék, szinte mindenki ismeri. Íme, egy fejtörő, amit akár háromnegyed perc alatt meg lehet fejteni. 

A torpedó játékszabálya

A négyzetrácsos táblán meghatározott számú és hosszúságú (ez az ábra alatt látható) hajó helyezkedik el, úgy, hogy a hajók semmilyen módon, még átlósan sem érintkezhetnek egymással. A sorok elején és az oszlopok fölött pedig számok jelzik, hogy az adott sorban hány „hajóalkatrész” helyezkedik el.
A bal egérgombbal azokat a négyzeteket jelölheti, amin hajó található, a jobbal pedig azt, amin csak a tenger.

És akkor jöjjön a torpedó! Tengerre fel!

Még egy kis segítség

A torpedó-rejtvények megfejtésében az alábbi videó nyújt segítséget:

Gyerekkorunk torpedója

A torpedó kőegyszerű, mégis szórakoztató, pörgős és logikai készséget fejlesztő időtöltés. Eredetileg kétszemélyes változatát bárhol lehetett játszani, miután az ember pillanatok alatt megtanulta a szabályokat.
Nem kellett más hozzá, csak két „kockás” papír és egy-egy ceruza a játékosoknak.
Egy meghatározott méretű négyzetbe kellett berajzolni hajóinkat úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Ezután az ellenfelek felváltva tippeltek arra, hogy a másik játékos hol helyezte el a hajóit. Aki előbb megtalálta, ezzel „elsüllyesztette” az ellenfél összes hajóját, megnyerte a játékot.
Gyerekkorunk torpedózásaira egy máig használt szállóige is emlékeztet:

„Talált, süllyedt!”

(Kiemelt kép: Puzzle-Battleships.com)