Több ezer hibázó ügyfelet keres fel a NAV

Több mint háromezer ügyfelet érint az a tájékoztatás, amit a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) küldd ki a hibáás számlaadat-szolgáltatásuk vagy az áfabevallásuk miatt.

2024. október 2., 18:01

Szerző:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 3 ezer vállalkozásnak küld tájékoztatást csütörtökön, mert hibás a számlaadat-szolgáltatásuk vagy az áfabevallásuk – közölte a NAV szerdán az MTI-vel.

A hibák kijavítására ösztönöz a NAV

A figyelemfelhívó kezdeményezés az adózói tudatosság erősítését és az ügyfélközpontú szemléletet egyaránt szolgálja – olvasható a közleményben, amely szerint az érintettek lehetőséget kapnak a hibájuk javítására.

Hangsúlyozták, hogy a pontos adatok mindenkinek fontosak, ezek ugyanis a vállalkozások működését egyszerűbbé és költséghatékonyabbá teszik, az államkasszának pedig milliárdokban mérhető forintbevételt jelentenek. Hozzátették, hogy

a javítást elmulasztók akár 1 millió forintos bírságot is kaphatnak.

A vállalkozásoknak érdemes az eÁFA-rendszert választaniuk, mert így minimálisra csökkenthetők az adateltérések és a hibázási lehetőségek, továbbá az adminisztrációs teher is csökkenthető – írták.

Így lehet féláron használt autót venni a NAV-tól

Amint arról a 168.hu is beszámolt, mintegy félszáz használt autóra lehet licitálni az a NAV oldalán, az induló ár változó: a 40 ezer forintos Opeltől a 9 millió forintos Fordig minden található az árverésre bocsátott kínálatban. A licitre küldött járműveket jellemzően adóügybe keveredett polgároktól vagy cégektől foglalta le az állam.

Az induló licit árak úgy állapítják meg, hogy az egyes autóknak megbecsülik a piaci árát, majd azt megfelezik. Erről az összegről indul aztán a licit. Ahhoz, hogy valaki licitálhasson először is a magyarorszag.hu Ügyfélkapujában kell regisztrálni, majd ezzel az azonosítóval lehet a megadott idő alatt ajánlatot tenni.

Az árverés lezárta után a NAV másnap 20 óráig hirdeti ki a hivatalos végeredményt, a nyertes pedig 8 napon belül köteles megjelenni az illetékes adóigazgatóságnál, hogy rendezze a vételárat. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a hatóság értesíti a 2-5. legmagasabb árat kínáló licitálót, majd velük sorrendben újraindul a verseny. Fontos, ha a nyertes nem fizet, ő a elektronikus árverésen már nem vehet részt a jövőben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Nem fogadja minden szereplő osztatlan örömmel a kedden indult ügyeleti rendszer működését. Lengyel Tibor, a mentődolgozók szövetségének elnöke szerint a mentőszolgálat már alapból túlterhelt, napi szintűek a mentőkésések, és Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere is úgy véli, előnytelen az új rendszer. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője azonban máshogy vélekedett erről.