Újabb razziára készül a NAV – itt lehet ellenőrzésekre számítani

Ismét lecsapnak az ellenőrök: kiderült, hol jelennek meg a NAV munkatársai ősszel.

2024. szeptember 10., 17:23

Szerző:

Meglepő lehet, de a NAV általában előre bejelenti, hol terveznek komolyabb ellenőrzéseket – ám ami ennél is meglepőbb, hogy ennek ellenére is számos szabálytalanságot tudnak feltárni. Szeptember 13-án újabb akcióra készülnek – hívta fel a figyelmet a HrPortál.

A nyár kiemelt időszak az adóhatóság szakemberei számára, hiszen a nyaralók és a külföldi turisták miatt ilyenkor számos alkalmi kereskedő is megjelenik, akik közül nem mindenki tartja be az aktuális jogszabályokat.

Ugyanakkor ősszel is fokozottan figyelnek bizonyos területeket, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy számos visszaélés fordul elő az évnek ebben a szakában is.

A NAV szeptemberben sem pihen

A nyári hónapokban az adóhatósági ellenőrzések elsősorban a nyaralóhelyekre terjedtek ki, köztük a Balaton és a Velencei-tó környékére. Szeptemberben az ország több pontján is razziáznak majd, és különösen a szüreti fesztiválokon, valamint az alkalmi vásárokon tűnhetnek fel az ellenőrök.

Budapesten több szabadtéri rendezvényt is ebben az időszakban rendeznek meg, ezeken nagy valószínűséggel ott lesznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei is, ahol az alkalmazottak bejelentéseit, a számlaadást és a termékek eredetét is megvizsgálják majd. Ugyanakkor a nagybani piacon árusítókat, valamint a zöldség- és gyümölcsárusító standok számlázási gyakorlatát is megfigyelik.

Esztergom környékén az online pénztárgépek működtetésére lesznek kíváncsiak, míg Baranya vármegyében még a ruhaüzletekben is ellenőrizhetik a nyugta- és számlaadást.

Hajdú-Biharban a foglalkoztatási szabályok betartását ellenőrzik, Nógrádban pedig az értékesítésre szánt árucikkek eredetét is megvizsgálják. Ezen kívül arra is kíváncsiak lesznek, hogy a kereskedők vajon minden tranzakciót rögzítenek-e a pénztárgépekben, ez ugyanis az egyik legelterjedtebb adócsalási forma. A vendéglátóhelyeknek elsősorban Tolna vármegyében kell izgulniuk, különösen a jövedéki szabályok betartását, illetve az árukészlet nyilvántartását illetően.

Bár a hírek szerint szeptember 13-án összehangolt akcióra készül a NAV, de bizonyos ellenőrzések nem csak ebben a hónapban esedékesek. Egészen október végéig lehet számítani az adóhatóság ellenőreinek felbukkanására az ország bármely pontján. Mint arra felhívták a figyelmet, mindezzel a vásárlók és a lakosság védelmét kívánják szolgálni, akik sok esetben csalás áldozataivá válnak a kereskedők trükközései miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.