A NAV Mobilban bárki ellenőrizheti, hogy bejelentette-e a munkáltatója

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilapplikációja, a NAV Mobil sok szempontból hasznos lehet.

2024. május 29., 14:19

Szerző:

A legtöbb alkalmazást azért töltjük le a mobilunkra, hogy segítsék az életünket, vagy szórakoztassanak. Nos, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alkalmazása, amely a NAV Mobil nevet kapta, a fizetnivalókra emlékeztet, így nem biztos, hogy a kedvencünk lesz. Az viszont kétségtelen, hogy rendkívül hasznos, ahogyan az az adóhivatal beszámolójából is kiderül.

Az alkalmazás használatához mindenképpen szükség van arra, hogy az ügyfélkapu adatainak segítségével azonosítsa magát a felhasználó. Ezután azonban sokféle ügyintézésre lehetőség nyílik, és az adóhatóság folyamatosan igyekszik is bővíteni a funkciókat.

A NAV Mobil a munkavállalóknak is segíthet

A menüpontokba különböző adatok lekérésére is lehetőség van, így például az is könnyedén ellenőrizhetővé válik, hogy egy munkáltató az adott személyt bejelentette-e, és ha igen, milyen módon.

Az adatok lekérése csupán 30 másodpercet vesz igénybe, és ennyi időt igazán megéri rászánni, ugyanis lényeges információkról van szó. A szabályos foglalkoztatás az alapfeltétele annak, hogy igénybe vegyük például az általános egészségügyi ellátást, valamint később, a nyugdíjazáskor is hatalmas jelentőséggel bír.

A „Foglalkoztatási adatok” menüpontban könnyedén ellenőrizhető bármilyen változás, így azonnal rendezhető a jogviszony, és mindez a munkavállalóknak hatalmas segítséget jelenthet, ugyanis sok esetben előfordulhat, hogy a munkáltató a megbeszéltek ellenére mégsem úgy, esetleg egyáltalán nem jelenti be a dolgozót, így a járulékokat sem fizeti meg utána.

Aki több helyen is dolgozik, munkáltatónként külön-külön láthatja a bér-, illetve a járulékadatokat, és segítséget is kaphat a NAV applikáción belül elérhető információinak köszönhetően.

Az alkalmazás a különböző adókról és fizetési kötelezettségekről is tájékoztatást ad, így azonnal ellenőrizhető, hogy rendelkezünk-e adótartozással. A gépjárműadó áprilisi befizetését például sokan már az applikáción keresztül végezték, és a felhasználók visszajelzései alapján egy egyszerű felülettel rendelkező alkalmazásról van szó, ahol könnyedén ki lehet igazodni a menőpontok között.

Aki pedig esetleg attól tartana, hogy az adataihoz illetéktelenek is hozzáférhetnek, például abban az esetben, ha a telefonját ellopják, a NAV által közölt információk megnyugtatóak lehetnek: az applikációba minden esetben be kell jelentkezni, a személyes adatokhoz pedig egy KAÜ-azonosítás is szükséges, és akár ujjlenyomat lekérésével is biztosíthatjuk a speciális adatok védelmét.

(Fotó: Pixabay)