Ha ilyen levelet kap, ne dobja ki: több százezer magyar adós lehet bajban

A NAV szerint több mint 800 ezer magyar tartozik az adójával az államnak.

2024. augusztus 27., 13:14

Szerző:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint több mint 800 ezren tartoznak és mintegy 770 ezer magánszemélynek van túlfizetése az adószámláján, amiről júniustól folyamatosan küldik is az adószámla-értesítőket a magánszemélyek és egyéni vállalkozók számára, hogy az ügyfelek naprakész információkat kapjanak az adózási helyzetükről, legyen szó tartozásról vagy túlfizetésről – írja Az én pénzem. A lap kiemeli, adószámla-értesítőt csak az kap, akinek ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késve teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő késedelmi pótlékuk is keletkezett, azok a pótlékról is kapnak tájékoztatást. Hozzáteszik, a tartozás és túlfizetés a legegyszerűbben és banki költség nélkül az Ügyfélportálon rendezhető. 

Ugyanitt kérhető az adótúlfizetés kiutalása vagy átvezetése is az „Átvezetési és kiutalási kérelem” elnevezésű űrlapon, amely az adószámla lekérdezése után, a Túlfizetés rendezése gombbal, külön segédprogram telepítése nélkül, bármilyen okoseszközről, akár mobiltelefonról is elérhető. 

Az Az én pénzem kiemelte, akinek segítségre van szüksége az adószámlája értelmezéséhez, általános kérdésekkel hívhatja a NAV Infóvonalát a 1819-es telefonszámon. Konkrét ügyek intézéséhez ügyfél-azonosító szám (PIN-kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges. Ügyfél-azonosító szám legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban igényelhető a TEL-nyomtatványon, ennek menetéről szintén elérhető a NAV honlapján egy részletes útmutató. 

Cunamiként ömlik a magyarokra az adó?

Ha nem vagyunk kedvezményekre jogosultak, úgy a bruttó bérünk 18,5 százalékát fizetjük be adó, pontosabban tb-hozzájárulás gyanánt, 15 százalékát pedig személyi jövedelemadó címszóval vonja el az állam. A megmaradó összegből (ami az eredeti jövedelmünk 66,5 százaléka) ha javakat vásárolunk, azokat jellemzően további 27 százalékos áfa terheli, amivel máris csaknem a felére csökkent vásárlóerőnk. A helyzet azonban még ennél is borúsabb – derült ki nemrég a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből, melyről mi is beszámoltunk.

Eszerint a magyar vállalatok nyereségük után 9 százalékos társasági adót fizetnek, munkavállalóik bruttó bére után pedig 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval támogatják az államkassza forrásait. Emellett iparűzési adót, extraprofit adót és számtalan egyéb adót is fizetnek. Ezek óhatatlanul is beépülnek a különböző termékek és szolgáltatások áraiba. Ám hogy ez összességében sok vagy kevés, azt ide kattintva tudhatja meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Edar / Pixabay)