Szabályozási keret és adózás: A sportfogadás üzletága Magyarországon

A fejlett technológiának köszönhetően a sportfogadás világa gyorsan fejlődik, hiszen globálisan tapasztalhatjuk, hogy egyre modernebb szolgáltatások jelennek meg, azonban ez alól a magyar piac sem kivétel. A sportfogadás 2011-es legalizálásával, valamint az online sportfogadás szabályainak 2023-as megváltoztatásával jelentős átalakuláson ment keresztül az iparág szabályozási kerete és adózási rendszere. Ebben a cikkben a magyarországi sportfogadás üzletágat szabályozó környezetet és a szerencsejátékokra vonatkozó adózási formákat vizsgáljuk meg.

2023. szeptember 12., 07:00

Szerző:

Szabályozási keret

A magyarországi sportfogadás jogi kerete az évek során számos változáson ment keresztül. Az alábbiakban áttekintjük a szabályozási keret legfontosabb elemeit:

● Engedélyezés és szabályozás

● Online és szárazföldi fogadások

● Adózás

● Felelős szerencsejáték

● Reklám és marketing

Engedélyezés és szabályozás

A magyar kormány felelős a sportfogadási tevékenységek szabályozásáért. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az engedélyek kiadásáért és a szerencsejáték-törvények betartásának felügyeletéért felelős hatóság. A sportfogadási szolgáltatóknak a legális működéshez engedélyt kell szerezniük a NAV-tól.

Online és szárazföldi fogadások

Magyarországon mind az online, mind pedig a szárazföldi sportfogadás engedélyezett. Ez a rugalmasság lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy különböző lehetőségeket kínáljanak az ügyfeleknek, beleértve a hagyományos, fizikai fogadóirodákat és az online platformokat is.

Adózás

Az adózás a szabályozási keretrendszer kulcsfontosságú szempontja. Az engedélyezett sportfogadási szolgáltatókat különböző adók terhelik, többek között a bruttó játékbevétel 20%-os adója. Ezt az adót az összes fogadás és az ügyfeleknek kifizetett nyeremény közötti különbség alapján számítják ki.

Felelős szerencsejáték

Magyarország nagy hangsúlyt fektet a felelős szerencsejáték-gyakorlatokra. Az üzemeltetők kötelesek a problémás szerencsejátékok megelőzésére irányuló intézkedéseket végrehajtani, például a fogadási limitek megállapítása, önkizárási lehetőségek és funkciók biztosítása, valamint a felelős szerencsejáték-tudatosság előmozdítása.

Reklám és marketing

A sportfogadási szolgáltatások reklámozására és marketingjére szigorú szabályok vonatkoznak. A szolgáltatóknak be kell tartaniuk a felelős reklámozási gyakorlatot biztosító iránymutatásokat, különösen akkor, ha a kiszolgáltatott csoportokat, például a kiskorúakat célozzák meg.

Szerencsejáték adózás Magyarországon

Az adózás a magyarországi sportfogadási üzletág egyik alapvető szempontja, és jelentős szerepet játszik az iparág gazdasági hatásában. Az alábbiakban a sportfogadási szolgáltatókat érintő legfontosabb adózási formákat ismertetjük.

Bruttó szerencsejáték-bevétel adó

A magyarországi sportfogadási szolgáltatókra kivetett elsődleges adó a bruttó szerencsejáték-ráfordításra kivetett 20%-os adó. Ezt az adóösszeget a sportfogadási tevékenységből származó nettó bevételre számítják ki, amely magában foglalja az összes elhelyezett fogadás és az ügyfeleknek kifizetett nyeremények közötti különbséget. Ezeket az üzemeltetőknek be kell jelenteniük az adóhatóságnak, és rendszeresen be kell fizetniük az adót.

Játékosok nyereményei

Fontos megjegyezni, hogy a sportfogadásból származó nyereményeket Magyarországon nem terheli személyi jövedelemadó. Ez ösztönzi a sportfogadásban való részvételt azáltal, hogy az ügyfelek további adózás nélkül megtarthatják nyereményeiket.

Reklámadó

Az üzemeltetőknek reklámadó költségei is felmerülhetnek. A reklámbevételek adóztatása a konkrét reklám tevékenységektől és az üzemeltetők által használt hirdetési platformoktól függően változik.

Szociális hozzájárulások

Bizonyos esetekben a sportfogadási szolgáltatóknak szociális hozzájárulást kell fizetniük, beleértve a sportfejlesztési programokhoz és kezdeményezésekhez való hozzájárulást is. E hozzájárulások célja a magyarországi sport növekedésének és fejlődésének támogatása.

Kihívások és megfontolások

Bár a magyarországi sportfogadás szabályozási kerete és adópolitikája jól rendszerezett és jogi környezetet biztosít az üzemeltetők számára, még mindig vannak kihívások, amelyekkel meg kell birkózni.

Ilyenek például a megfelelési költségek és a szabályozási változások. A sportfogadási oldalaknak be kell fektetniük a megfelelési intézkedésekbe, hogy megfeleljenek a szabályozási követelményeknek, ami jelentős költségeket eredményezhet. A szabályozási keretrendszert tekintve, ezek a törvények tovább fejlődhetnek, ami alkalmazkodóképességet és folyamatos megfelelési erőfeszítéseket igényel az üzemeltetők részéről. Emellett, a magyar sportfogadási piacra egyre telítettebb, ami versenyhelyzetet eredményezhet, ezáltal számos szereplő verseng a piaci részesedésért.

A magyarországi sportfogadásra tehát jól meghatározott szabályozási keret és adópolitika vonatkozik. Miközben ezek a politikák rendszert és jogi biztonságot nyújtanak, az üzemeltetőknek meg kell birkózniuk a megfelelési kihívásokkal, és versenyezniük kell a zsúfolt piacon. Mivel az iparág folyamatosan fejlődik, a magyarországi sportfogadási vállalkozásoknak folyamatosan tájékozódniuk kell a szabályozás és az adózás változásairól, hogy biztosítsák a folyamatos sikert és a törvények szigorú betartását.

(x)

Remekül sikerült a szezonzáró a magyar bothúzóválogatott számára, a tizenhárom fős magyar csapat a Breznóban rendezett Európa-bajnokságról nyolc éremmel térhetett haza. A csapatvezetőből versenyzővé előlépő Deli Tamás Európa-bajnoki címe mellett Véró Alex állhatott még fel a dobogó tetejére, ő pedig rögvest megszerezte abszolútban a Magyarország valaha volt legjobb helyezését is.