A NAV is többet szedhet be augusztustól

A NAV által kiszabható bírságok összege a duplájára emelkedik.

2024. július 9., 11:53

Szerző:

A kormány arról is döntött tegnap, hogy augusztustól a NAV, azaz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiszabható pénzbüntetési tételeket megduplázzák – idézte a Magyar Közlönyben kihirdetett rendeletet az Index. Hétfő este számos rendelet és határozat mellett Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis azt is kihirdette a Magyar Közlönyben, hogy „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében” módosítják az adózás rendjéről szóló törvényt. 

Ennek értelmében augusztustól megduplázták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiszabható pénzbüntetési tételeket: a természetes személy adózó négyszázezer forintig, nem természetes személy adózó egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Aki elmulasztja a bejelentési kötelezettségét az alkalmazottai esetén, kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal kell sújtani. És szintén kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal számolhat az, aki nem állít ki számlát, vagy az iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget. A rendeletben foglaltakat a hatálybalépése napját követően esedékes kötelezettségek megszegése esetében kell alkalmazni – olvasható a Magyar Közlönyben.

A NAV mellett a költségvetés is gyarapodik

Védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinak, amely a háborús időben extraprofitra tett szert – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfő délelőtti kormányinfón. A befizetések a védelmi alapba kerülnek, a miniszter szerint védelmi hozzájárulást kell fizetnie a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek. Nem új adóról van viszont szó, hanem csak a korábbi különadók kaptak új elnevezést – ismertette a hvg.hu

Nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakció illeték mértékét és a  devizaügyletekre valutaváltási illetéket vetnek ki. Annak érdekében viszont, hogy az extra kiadásokat a bankok ne tudják áthárítani az ügyfelekre, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be. Emellett marad az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó, köztük a kiskereskedelmi adó is. Gulyás Gergely elmondása szerint a kormány idénre közel 400 milliárd forintos bevételre számít a védelmi hozzjáráulásból. 

 (Képünk illusztráció, forrás: Pixabay)