Különadót vet ki a kormány a gyógyszergyártókra

A kormány módosította az extraprofitadó rendeletet. 

2022. december 24., 11:57

Szerző:

December 23-án este jelent meg a Magyar Közlöny, tele új jogszabályokkal, rendelkezésekkel. Köztük van egy, amivel a kormány az extraprofitadóról szóló rendeletet módosítja úgy, hogy a gyógyszergyártókra kivet egy árbevétel-arányos különadót is, írja a hvg.hu.

A rendelet szerint a bevételük 50 milliárd forintot meg nem haladó része után egy százalék, az 50-150 milliárd forint közti bevételük után három százalék, bevételük 150 milliárd forintot meghaladó bevételük után nyolc százalék különadót kötelesek befizetni a gyógyszerkészítményt vagy gyógyszeralapanyagot gyártó vállalatok.

A rendeletben megemelték a biztosítók különadóját is, bevételük 36 milliárd forintot meghaladó része után az eddigi 7 helyett 12 százalék, életbiztosítások esetén 3 helyett 5 százalék különadót kell fizetniük.

(Fotó: Unplash)

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében