Különadót vet ki a kormány a gyógyszergyártókra

A kormány módosította az extraprofitadó rendeletet. 

2022. december 24., 11:57

Szerző:

December 23-án este jelent meg a Magyar Közlöny, tele új jogszabályokkal, rendelkezésekkel. Köztük van egy, amivel a kormány az extraprofitadóról szóló rendeletet módosítja úgy, hogy a gyógyszergyártókra kivet egy árbevétel-arányos különadót is, írja a hvg.hu.

A rendelet szerint a bevételük 50 milliárd forintot meg nem haladó része után egy százalék, az 50-150 milliárd forint közti bevételük után három százalék, bevételük 150 milliárd forintot meghaladó bevételük után nyolc százalék különadót kötelesek befizetni a gyógyszerkészítményt vagy gyógyszeralapanyagot gyártó vállalatok.

A rendeletben megemelték a biztosítók különadóját is, bevételük 36 milliárd forintot meghaladó része után az eddigi 7 helyett 12 százalék, életbiztosítások esetén 3 helyett 5 százalék különadót kell fizetniük.

(Fotó: Unplash)

Tegnap 19:51

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Tegnap 18:57

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.