Így lehet féláron használt autót venni a NAV-tól

40 ezer forinttól lehet licitálni a NAV oldalán a használt autókra. 

2024. szeptember 12., 13:28

Szerző:

Jelenleg félszáz használt autóra lehet licitálni az a NAV oldalán, az induló ár változó: a 40 ezer forintos Opeltől a 9 millió forintos Fordig minden található az árverésre bocsátott kínálatban. A licitre küldött járműveket jellemzően adóügybe keveredett polgároktól vagy cégektől foglalta le az állam.

Féláron  

A vezess.hu cikke szerint javarészt autókat hirdetnek az online árveréseken, de motorokra, kisteherautókra, de akár utánfutókra is lehet licitálni. Az induló licit árak úgy állapítják meg, hogy az egyes autóknak megbecsülik a piaci árát, majd azt megfelezik. Erről az összegről indul aztán a licit. Ahhoz, hogy valaki licitálhasson először is a magyarorszag.hu Ügyfélkapujában kell regisztrálni, majd ezzel az azonosítóval lehet a megadott idő alatt ajánlatot tenni.

Az árverés után

Az árverés lezárta után a NAV másnap 20 óráig hirdeti ki a hivatalos végeredményt, a nyertes pedig 8 napon belül köteles megjelenni az illetékes adóigazgatóságnál, hogy rendezze a vételárat. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a hatóság értesíti a 2-5. legmagasabb árat kínáló licitálót, majd velük sorrendben újraindul a verseny. Fontos, ha a nyertes nem fizet, ő a elektronikus árverésen már nem vehet részt a jövőben – írja a 24.hu.

Hatalmasat bukott a NAV

A lap egyébként épp a napokban írt egy Lamborghinről  és egy Bentley-ről, amik szerepeltek a NAV által licitre bocsátott járművei között. Az adóhatóság viszont óriásit bukott a dolgon, a luxuskocsikat korábban egy győri adócsaló bandától foglalták le. A lefoglalással, valamint a későbbi értékesítéssel viszont az volt a probléma, hogy az autókat a vádlottak mindössze bérelték egy német flottakezelő cégtől. Egy olyan cégtől, aminek nem volt köze a bűncselekményhez. A vállalat ezt hiába jelezte a magyar hatóságoknak, az autókat nem kapták vissza, azokat elárverezték. A német lízingcég viszont perelt és jogerősen nyert is, aminek értelmében 233,7 millió forintot és négy évre visszamenőleg késedelmi kamatot ítélt meg nekik a bíróság, azaz mintegy 300 millió forintot kell kifizetnie az adóhatóságnak a német fél részére. A luxusautók árveréséről korábban lapunk is beszámolt, részletek ITT. Az ügy pikantériája, hogy a kocsikról még Varga Mihály pénzügyminiszter is osztott meg fotókat a közösségi oldalán, posztjában akkor azt írta, az autó tulajdonosai több milliárd forintnyi áfát csaltak el. Utóbbi infó feltehetően helyes, csak éppen nem ők voltak a kocsik tulajdonosai. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)